$left
$middle
Ett kollage av förtidsröstningslokaler

EU-valet 9 juni 2024

Den 22 maj börjar förtidsröstningen till EU-valet. Europaparlamentet är folkets röst, ungefär som riksdagen i Sverige. Där beslutas bland annat vilka lagar vi i Sverige och i de andra 26 EU-länder ska ha tillsammans. Vill du slippa köa på valdagen? Då kan du förtidsrösta. I Malmö finns det 23 olika förtidsröstningslokaler. De olika röstningslokalerna har olika öppettider så kontrollera att den förtidsröstningslokalen är öppen då du tänkt besöka den. Glöm inte bort att ha med dig ID-handling och röstkort då du röstar. Här hittar du en lista på vilka förtidsröstningslokaler som finns i Malmö. Längre ner på sidan hittar du även en karta över lokalerna.

Fotograf:Fialotta Bratt

Att rösta

Det finns olika sätt att rösta på. Bland annat kan du rösta i vallokal på valdagen den 9 juni, förtidsrösta i en av de förtidsröstningslokaler som finns i Malmö, rösta med bud eller använda sig av ambulerande röstmottagning. Här får du mer information kring de olika sätten att rösta på och hur du går tillväga när du beställer ambulerande röstmottagning.

Vem får rösta?

Du får rösta i EU-valet i Sverige om du är 18 år senast på valdagen och dessutom antingen svensk medborgare oavsett bostadsort, eller annan EU-medborgare som är bosatt i Sverige.

Två personer i ett valbås. Den ena personen har en väst på sig. På västen står det röstmottagare. Fotograf: Fialotta Bratt

Lättläst guide till EU-valet 2024

I den lättlästa valguiden hittar du svar på frågor som varför det är viktigt att rösta, hur du röstar och vilka rättigheter du har.

En affisch. Det står "Vote here". Foto:Fialotta Bratt

Information in other languages

42 different languages " How to vote" from The electoral authority (Valmyndigheten).

Kontaktinformation och länkar

sv