$left
$middle
$right

Vem får rösta?

Här får du veta vem som får rösta till EU-valet.

För att ha rösträtt bestäms av de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Dessa uppgifter avgör om du har rösträtt och vilket valdistrikt du tillhör. Om du har rösträtt får du ett röstkort hem i brevlådan. Det kommer med posten cirka tre veckor före valet. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör och kan sedan välja att förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen.

Valsedlar finns i alla vallokaler.

Du väljer vilket parti du vill ska representera dig. Om du vill kan du rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta kryss vid namnet.

Tänk på att du som är svensk medborgare men bor utomlands måste anmäla dig till röstlängden.

Rösta i EU-valet

För att vara berättigad till att få rösta i EU-valet ska du

  • ha fyllt 18 år senast på valdagen
  • vara svensk medborgare
  • vara eller ha varit folkbokförd i Sverige.

Du kan också rösta i EU-valet om du är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen. För EU-valet 2024 innebär det att du måste ha anmält dig senast den 10 maj.

Rösta som utlandssvensk

Med utlandssvensk menas att du är en svensk medborgare som har utvandrat från Sverige och någon gång varit folkbokförd i Sverige.

Som utlandssvensk måste du vara anmäld till röstlängden för att få rösta och anmälan till röstlängden måste vara inlämnad senast 30 dagar innan valdagen. När du röstar måste du posta din röst från utlandet.

Rösta som EU-medborgare

Du kan rösta i Sverige om du är medborgare i ett EU-land och har full immunitet samt bor i Sverige, men inte är folkbokförd här.

För att få rösta måste du vara anmäld till röstlängden och anmälan till röstlängden måste vara inlämnad senast 30 dagar innan valdagen.

sv