$left
$middle

Multisportbyggnaden sedd från väster på John Ericssons väg. Bild: Wingårdhs arkitekter. 

Så ska idrottsdrömmar bli till verklighet i Malmö

Nu tas nästa steg mot att utveckla den norra delen av Stadionområdet. Malmö stad har tecknat ett avtal med Skanska och med Wingårdhs arkitekter om att utveckla den planerade Multisportbyggnaden.

Planen är att bygga multisportbyggnad längs med John Ericssons väg på den plats som idag består av gräsyta och parkering. Den kommer att innehålla en fullstor fotbollsplan, en baskethall, träningslokaler, gym, konceptboende, undervisningslokaler för gymnasieskola och kontor.

– Multisportbyggnaden är ett viktigt steg i utvecklingen av Stadionområdet. Här skapas ännu bättre förutsättningar för unga idrottare och elever att nå sina drömmar om en idrottskarriär. Multisportbyggnaden ger också fler möjligheter till evenemang inomhus centralt i staden, säger Johan Hermansson, fritidsdirektör.

Visionbild för multisportbyggnaden

Multisportbyggnaden sedd från öster på John Ericssons väg. Bild: Wingårdhs arkitekter.

Stadionområdet - med sitt centrala läge - är Malmös främsta plats för idrott, utbildning och evenemang. Idag finns ett 80-tal föreningar, idrottsförbund, skolverksamheter, idrottsrelaterade företag med idrottsmedicinsk kompetens representerade på området.

– Nu har vi tagit ännu ett steg i utvecklingen av stadionområdet. Det ska leda till ett unikt stadsnära idrottskvarter, där idrottare, elever och besökare får nya möjligheter att samlas runt ett gemensamt engagemang för sport och föreningsliv. I den här fasen ska vi ytterligare fördjupa arbetet och ta fram ett beslutsunderlag för den vidareutveckling som ska ske i området, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör.

Planering och projektering

Samverkansupphandling innebär att planeringen och projekteringen av byggnaden sker i dialog med Skanska och Wingårdhs arkitekter. Mycket planeringsarbete och beslut kvarstår dock innan spadtaget kan tas.

– Nu när upphandlingen är klar fortsätter ett omfattande arbetet med planering och projektering för att multisportanläggningen ska bli så funktionell och bra som möjligt för verksamheterna, säger Louise Strand, direktör på serviceförvaltningen.

Fler byggnader på norra delen

I nästa steg av norra delen kommer en ny gymnasieskola med idrottsinriktning, kontorsbyggnader och ett mobilitetshus byggas. Detaljplanen, som har varit på samråd, beräknas vara klar i början av 2025.

En förutsättning för att få plats med de nya byggnaderna är att norra delen av Malmö stadions läktare rivs.

Nästa etapp

I nästa etapp pågår ett arbete med att ta fram ett förslag på genomförande och finansiering av en ny friidrotts- och fotbollsanläggning. Den nya anläggningen kommer att ersätta Malmö stadion som då rivs.

Här kan drömmar bli till verklighet

Sedan Malmö Stadion uppfördes 1958 har området utvecklats och byggts ut i flera omgångar. Baltiska hallen med bland annat ishall och träningslokaler, invigdes 1964.​ Eleda Stadion (tidigare Swedbank Stadion) invigdes 2009. Hösten 2021 invigdes Malmö idrottsgrundskola med sporthall.

sv