$left
$middle

Svart plastgaffel och plastsked.  Foto: Colourbox

Kontaktmaterialverksamheter ska registrera sig före den 1 juli

Kontaktmaterial är alla material som är tänkta att komma i kontakt med livsmedel. Före den 1 juli 2024 ska företag som tillverkar, förädlar, importerar eller distribuerar kontaktmaterial registrera sig hos Malmö stads miljöförvaltning.

Livsmedel kommer i kontakt med flera olika material när de produceras, tillagas, värms och förvaras. Material kan komma i kontakt med livsmedel, direkt eller indirekt, under olika långa tider. Plastpåsar, kartonger, folie och köksredskap som till exempel knivar och köksmaskiner, kaffebryggare med mera räknas som kontaktmaterial.

Det finns risker med att kontaktmaterial kan släppa ifrån sig kemiska ämnen till mat, vilket kan vara skadligt för människors hälsa och miljön. Kontaktmaterial kan också påverka livsmedel, till exempel hur de luktar och smakar.

Lagstiftningen om kontaktmaterial riktar sig till de företag som tillverkar eller släpper ut dessa material/produkter på marknaden, och inte till livsmedelsföretagare som använder kontaktmaterialen. Du som till exempel har en restaurang eller annan verksamhet där ni använder köksmaskiner etcetera behöver inte registrera ditt företag för kontaktmaterial. Hur ni hanterar ert kontaktmaterial ingår i den vanliga livsmedelskontrollen som miljöförvaltningen gör hos er.

Registreringplikten träder i kraft nu

De nya föreskrifterna om kontroll av kontaktmaterialverksamheter trädde i kraft den 1 augusti 2023, och efter en övergångstid börjar nu registreringskravet gälla. Anmälan ska skickas till miljöförvaltningen innan den 1 juli, annars riskerar företaget att behöva betala sanktionsavgift.

Det finns några undantag från registreringsplikten, läs om dem och hitta blanketten för registrering här.

Hör av dig till avdelningen för livsmedelskontroll om du har frågor.

sv