Kontaktmaterial
Plastpåsar, kartonger, folie och köksredskap är exempel på kontaktmaterial. Det är produkter som kommer i kontakt med livsmedel direkt eller indirekt. Företag som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial i Malmö ska registrera sin verksamhet hos miljöförvaltningen.
Tillverkare, förädlare och importörer av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska enligt lagen anmäla sin verksamhet till sin kontrollmyndighet för registrering. För företag i Malmö är denna kontrollmyndighet Miljöförvaltningen i Malmö stad. Senast den 1 juli 2024 ska alla befintliga verksamheter som omfattas av registreringskravet ha anmält verksamheten.
Livsmedel kommer i kontakt med flera olika material när de produceras, tillagas, värms och förvaras. Material som till exempel plast eller metall kan avge ämnen till mat, vilket därför regleras i EU:s och Sveriges lagstiftning för att skydda människors hälsa och miljön. Detta är bakgrund till att kontaktmaterialverksamheter nu ska registrera sig hos miljöförvaltningen.
Det kan finnas verksamheter som har dubbla roller, till exempel att företaget är livsmedelsföretagare som även importerar kontaktmaterial som grossist.
Du som har företag som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial som kommer i kontakt med livsmedel ska registrera din verksamhet hos miljöförvaltningens livsmedelskontroll. Om företaget inte registrerar sig finns risk för sanktionsavgift.
Exempel på kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck)
- Förpackningsmaterial för livsmedel: plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar och olika slags folier
- Bordsartiklar: porslin, glas och matbestick
- Köksredskap: kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar
- Köksapparater: kaffebryggare och elvispar
- Delar av matlagningsapparater: tätningar och slangar
- Utrustning och ytskikt: transportband och filterdukar.
Vilka verksamheter ska registreras?
Det är tillverkaren, förädlaren, importören, distributören eller livsmedelsproducenten (den som släpper ut materialet eller produkten på marknaden), som ansvarar för att materialet och produkterna är lämpliga att använda till avsedda livsmedel och att lagstiftningskraven uppfylls.
Den som tillverkar, förädlar, importerar, distribuerar eller använder kontaktmaterial ska också ha ett system för spårbarhet ett steg bakåt och ett steg framåt i leveranskedjan (utom om du säljer direkt till konsument) för att underlätta kontroll och för att kunna återkalla defekta produkter.
Tillverkare
Som tillverkare menas verksamheter som antingen tar fram utgångsmaterial, mellanliggande/intermediära material eller färdiga material eller produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
Förädlare
Med förädlare menas verksamheter som förändrar ett framtaget material eller en produkt för att de ska få sin slutliga utformning innan de kommer i kontakt med livsmedel.
Undantag från registreringskravet
Verksamheter som är undantagna från registreringskravet är de livsmedelsanläggningar som också har verksamhet med tillverkning, förädling eller import av kontaktmaterial och som beräknas ha en omsättning som understiger 80 000 kronor under ett räkenskapsår, och som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
Kontroll av kontaktmaterialföretag
Sedan år 2021 är det möjligt för myndigheter i Sverige att kontrollera att verksamheter som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial följer kontaktmateriallagstiftningen.
Miljöförvaltningens avdelning för livsmedelskontroll kontrollerar livsmedelsanläggningar som har verksamhet som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial.
System för spårbarhet måste finnas
Ett system för spårbarhet för kontaktmaterialen ska finnas på alla stadier ett steg bakåt och ett steg framåt i leveranskedjan, utom vid försäljning direkt till konsument.
Kontaktmaterialen ska kunna identifieras genom ett lämpligt system som gör det möjligt att spåra dem genom märkning eller relevant dokumentation eller information. Detta för att kunna underlätta kontroll och återkalla defekta produkter. Spårbarhetskraven gäller även för kemiska ämnen, material och produkter som omfattas av kontaktmateriallagstiftningen och som används vid tillverkningen.
Kontakta livsmedelskontrollen om du har frågor
Är du osäker på om ditt företag omfattas av registreringsplikten eller har frågor? Kontakta avdelningen för livsmedelskontroll.
Kontaktinformation
Avdelningen för livsmedelskontroll
- E-post:
- livsmedel@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 20 42
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Postadress:
- Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Webbplats:
- malmo.se/livsmedel
Sidan senast uppdaterad: