Livsmedelsverksamhet i privat bostad
Här är tips och råd till dig som lagar mat hemma för att sedan ge bort eller sälja den.
Kontakta miljöförvaltningen
Livsmedelsverksamheter ska registrera sig hos miljöförvaltningen. Du är välkommen att kontakta miljöförvaltningens livsmedelsavdelning, så ser vi om du uppfyller kriterierna för att klassas som en livsmedelsverksamhet.
Regler som gäller alla livsmedelsverksamheter
Alla livsmedel som produceras ska vara säkra att äta. För att laga mat till försäljning, eller till många, är det viktigt med rena lokaler. Det är även viktigt för dig som hanterar livsmedel att du har tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien och kan identifiera eventuella risker (faroanalys), har rutiner som förebygger risker och gör egna kontroller. Reglerna för livsmedelslokaler som används i privata bostäder finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien i bilaga II, kapitel III.
Olika riskklasser för verksamheter
Olika typer av livsmedelshantering ställer olika krav på utformning av lokal, faroanalys och kunskap hos dig som är verksamhetsutövare, därför delar man upp verksamheter i olika riskklasser. Mängden livsmedel som produceras och typen av råvaror och processer är avgörande vid bedömningen av riskklass, liksom storleken på verksamheten (mängden livsmedel som produceras eller antal sysselsatta).
Verksamheter med mellan- och hög risk
Matlagning från grunden (varm mat eller kall mat) för försäljning, till exempel matlådor, catering, tårtor, smörgåstårtor och liknande räknas till livsmedelsverksamheter som har mellan- och hög risk.
Verksamheter med låg eller mycket låg risk
Brödbak, sylt- och marmeladkokning samt förpackning av torra livsmedel och liknande räknas till verksamheter med låg risk eller mycket låg risk.
Rutiner för att det ska vara rent
En verksamhet som lagar mat från grunden med rå köttvara och gör detta i ett normalstort hus- eller lägenhetskök har inte möjlighet att bereda någon större mängd portioner på ett hygieniskt sätt eftersom det finns begränsningar i utrymme och kapacitet.
För alla verksamheter gäller att det ska finnas rutiner för rengöring, användande av toalett (till exempel hur smittspridning minimeras om det finns små barn eller gäster som använder toaletten) och se till att köket inte används för privat matlagning samtidigt som verksamhet pågår.
Det ska finnas tillgång till separat plats för handtvätt (separat handtvättställ eller dubbelhoad vask) med tvål och papper. Det gäller också att följa generella regler för spårbarhet, information om märkning och kunskap om livsmedelshantering.
Följande gäller för att följa rutiner för att hålla verksamheten hygiensk:
- Verksamheter som hanterar råa livsmedel och/eller har nedkylning som en del av sina processer (högrisk) ska göra en faroanalys.
- Arbetskläder även i det egna köket är bra att ha av hygieniska skäl, till exempel huvudbonad så att hår inte kommer i maten.
- Det ska finnas rutiner för hur du säkerställer att privata livsmedel och de livsmedel som ska användas i verksamheten inte sammanblandas.
- Vid behov ska det finnas plats för hygienisk förvaring av städutrustning och kemikalier och de ska vara åtskilda från plats där livsmedel förvaras och hanteras.
- Det är viktigt att ha rutiner för och kunskap om livsmedel med allergener. Tänk på att personer kan vara allergiska och håll koll på var du köper dina råvaror.
- Samma hygienregler gäller för de olika riskklasserna.
Bedömning av Unga företagare-verksamheter
När det gäller Unga företagare-företag (UF-företag) så är utgångspunkten att om verksamheten uppfyller kriterierna för viss grad av organisation och kontinuitet och därmed ska registreras, så gäller ovanstående om verksamheten bedrivs i privat bostad. Det innebär även att gällande lagstiftning ska följas.
Verksamhet med privat bostad som ett komplement
Verksamheter som använder privat bostad som ett komplement till en annan registrerad anläggning, så kallade bakomvarande lokaler, ska ha samma regler som alla livsmedelsverksamheter. Dessa regler gäller också livsmedelsverksamhet som sysslar med lagerhållning, ompackning eller annan hantering (till exempel beredning) i privat bostad där den används som ett komplement till en redan registrerad anläggning. Den privata bostaden behöver inte registreras utan det räcker att du på anmälan om registrering skrivit att det finns fler lokaler som tillhör verksamheten.
Kontakta oss
Avdelningen för livsmedelskontroll
- E-post:
- livsmedel@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 20 42
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Postadress:
- Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
Sidan senast uppdaterad: