$left
$middle

Foto: Colourbox

Anmälningsplikt införs för att uppföra och använda kyltorn

Det har kommit nya krav på anmälningsplikt för kyltorn i verksamheter och fastigheter. Anmälningsplikten införs för att förebygga risk för spridning av legionella.

De nya bestämmelserna infördes i början av 2024 och innebär att det nu, enligt övergångsbestämmelserna, är dags för företag och verksamheter att skicka in anmälan för kyltorn till miljöförvaltningen.

Om driften av ett kyltorn satt igång efter den 1 februari i år, ska kyltornet anmälas till miljöförvaltningen senast den 1 augusti.

Vad är kyltorn?

Kyltorn är en anordning som används för att avlägsna överskottsvärme från en kylprocess där kylningen sker genom att det tillförs vatten till ett luftflöde på ett sätt som gör att aerosoler bildas. Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer.

Kyltorn kan sprida legionella

Kyltorn som inte sköts korrekt kan utgöra risk för spridning av legionärssjukan, legionella. Ett utbrott från kyltorn kan drabba ett stort antal människor vilket är ett av skälen till att anmälningsplikt införs.

Legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation och smittspridning behöver förebyggas. De största utbrotten, både i Sverige och internationellt, har orsakats av kyltorn som används för att kyla ner luften i olika verksamheter och anläggningar.

Anmälningsplikten införs för att kommuner ska veta var kyltorn finns

Genom att kommunerna får kunskap om var kyltornen finns vi också bättre förutsättningar att bedriva förebyggande tillsyn och därigenom förebygga smittspridning. Anmälningsplikten medför även att det blir lättare för kommunerna vid utredning av fall och utbrott av legionella.

Två sista anmälningsdatum: den 1 augusti och den 31 december 2024

Beroende på när ett företag eller en verksamhet planerat och tänkt sätta igång ett kyltorn är det två datum för anmälan som gäller för anmälningsplikten enligt övergångsbestämmelserna i den nya lagen.

Om verksamheten eller företaget planerat att driva ett kyltorn efter den 1 februari 2024 gäller anmälningsplikten senast 1 augusti 2024. Om uppförande eller användningen av kyltorn startade före den 1 februari 2024, ska verksamheten eller företaget ha anmält kyltornet senast den 31 december 2024.

sv