Hantering av kyltorn
Det finns nya krav på anmälningsplikt för kyltorn som finns i verksamheter och fastigheter. Kravet att kyltorn ska vara anmälda till miljöförvaltningen införs för att förebygga risk för spridning av legionella.
De nya bestämmelserna infördes den 1 februari 2024 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Det innebär att företag och verksamheter nu ska skicka in anmälan av kyltorn till miljöförvaltningen.
Vad är kyltorn?
Kyltorn är en anordning som används för att avlägsna överskottsvärme från en kylprocess där kylningen sker genom att det tillförs vatten till ett luftflöde på ett sätt som gör att aerosoler bildas. Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer.
Anmälningar ska göras under 2024
Bestämmelserna om anmälningsplikt i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd trädde i kraft den 1 februari 2024, och har övergångsbestämmelser som innebär att om verksamheten påbörjat uppförande eller användning av kyltorn:
- efter den 1 februari 2024 ska anmälan för kyltornet göras senast 1 augusti 2024.
- före den 1 februari 2024 ska anmälan för kyltornet göras senast den 31 december 2024.
Efter övergångsbestämmelserna, det vill säga efter den 1 augusti 2024, ska anmälan göras senast sex veckor innan ett kyltorn installeras eller startas.
Miljöförvaltningen tar ut en timavgift för att handlägga anmälan enligt taxa som beslutas av kommunfullmäktige.
Syftet med anmälningsplikt för kyltorn
Kyltorn som inte sköts rätt kan vara en risk för spridning av legionella. Ett utbrott från kyltorn kan drabba ett stort antal människor vilket är är ett av skälen till att anmälningsplikt införts. Genom att Sveriges kommuner får kunskap om var kyltornen finns får vi också bättre förutsättningar att bedriva förebyggande tillsyn och därigenom förebygga smittspridning. Anmälningsplikten gör också att det blir lättare att utreda fall och utbrott av legionella.
Undantag från anmälningsplikten
Anmälningsplikten gäller inte de kyltorn som ingår i en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).
Om din verksamhet ändras
Om din verksamhet upphör eller om någon annan tar över verksamheten måste du meddela detta till miljöförvaltningen så fort som möjligt.
Läs mer om legionella och kyltorn
Kontaktinformation
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: