Miljö- och hälsoskyddstillsyn
Miljö- och hälsoskyddstillsynen riktar sig till olika verksamheter som är tillstånds- och anmälningspliktiga, men även sådana som inte är det men som faller under lagens krav.
Tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter
För vissa miljöfarliga verksamheter måste du göra en anmälan eller söka ett tillstånd. Anmälan måste göras innan du börjar anlägga, bygga eller driva verksamheten.
Taxor och avgifter inom miljö- och hälsoskydd
Kommunen tar ut avgifter för prövning och tillsyn från tillstånds- och/eller anmälningspliktiga verksamheter som kan orsaka hälso- eller miljöstörningar.
Miljö- och hälsoskyddskrav i din verksamhet
En god och hälsosam miljö är viktigt för alla i Malmö. Du som driver eller ska starta ett företag ska därför se till att din verksamhet inte påverkar miljön eller människors hälsa negativt. Här samlar vi information om vilka lagar och regler som gäller i din bransch och för din verksamhet.
- Avfallshandlare och avfallsmäklare
- Bassängbad
- Billackering
- Bilskrot
- Blästring- och målningsverksamhet
- Dagvattenanläggning
- Drivmedelsanläggning
- Fordonstvätt
- Fordonsverkstad
- Hygienisk verksamhet och solarium
- Lantbruk och hästgårdar
- Läkemedelsförsäljning
- Medelstora förbränningsanläggningar
- Skola, förskola och fritidshem
- Tandvård
Egenkontroll
Alla som bedriver en verksamhet som påverkar miljön är skyldiga att själva kontrollera att miljöbalkens regler följs. För miljöfarliga verksamheter är kraven extra hårda och miljöförvaltningen kontrollerar via sin tillsyn att lagen följs.
- Övergripande om egenkontroll
- Egenkontroll för hygienisk verksamhet och solarieverksamhet
- Egenkontroll för läkemedelsförsäljning
- Egenkontroll för skola, förskola och fritidshem
- Egenkontroll för tandvårdsverksamhet
- Egenkontroll för fastighetsägare
- Egenkontroll för bassängbad
- Egenkontroll för fordonsbranschen och skjutbanor
Hantering av cisterner
Du som äger en cistern för brandfarliga vätskor eller spillolja är ansvarig för att lagring, hantering och kontroll görs på rätt sätt. Du måste anmäla om du ska installera eller skrota en cistern.
Hantering av köldmedier
Anläggningar som innehåller HFC-köldmedier med en sammanlagd mängd på mer än 14 ton CO2e (koldioxidekvivalenter) måste anmälas till miljöförvaltningen.
Hantering av oljeavskiljare
Verksamheter där mineralolja riskerar att släppas ut till spill- eller dagvattennätet ska ha en oljeavskiljare. Du som verksamhetsutövare ansvarar för att oljeavskiljaren töms och kontrolleras regelbundet och inte släpper ut olja.
Inventering och sanering av PCB
Alla byggnader, förutom en- och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader som är uppförda eller renoverade under åren 1956–1973, ska inventeras och saneras med avseende på PCB-produkter.
Fartygsinspektion
För att få ett utfärdat saneringsintyg (Ship Sanitation Control Exemption Certificate) behöver fartyget lämna uppgifter till miljöförvaltningen innan det kommer till Malmö hamn.
Gemensamma miljökrav för entreprenader
Malmö, Göteborg, Stockholm och Trafikverket har gemensamt utarbetat nya, reviderade miljökrav vid upphandling av entreprenader.
Tunga, långa och breda transporter
Kör du tunga, långa och breda transporter i Malmö kan du behöva undantag från stadens lokala trafikföreskrifter eller trafikförordningen. Om du behöver dispens beror på fordonets bred, längd och vikt.
Transportplan
Det är bra att veta hur stor miljöpåverkan och hur stora kostnader din verksamhets transporter genererar. Du som verksamhetsutövare är skyldig att hushålla med råvaror och energi samt använda förnybara energikällor i första hand.
Buller för byggverksamhet
Det är du som är verksamhetsutövare som är ansvarig för att omgivningen inte störs i samband med ett bygge. Genom beräkningar, mätningar och omgivningskartläggning av bullret ska du bedöma hur mycket bullret påverkar omgivningen.