Kemiska bekämpningsmedel
Den här sidan riktar sig främst till dig som är yrkesverksam och hanterar kemiska bekämpningsmedel. Är du privatperson och vill ha yrkesmässig hjälp med bekämpningen, av till exempel invasiva arter som parkslide eller jättebjörnloka, krävs att du söker tillstånd för bekämpning.
Du som ska använda bekämpningsmedel yrkesmässigt måste anmäla det skriftligt fyra veckor innan start till miljöförvaltningen. Du får inte påbörja spridningen förrän du har fått ett beslut från miljönämnden.
Förbud mot att sprida växtskyddsmedel
På en del platser är det numera helt förbjudet att sprida växtskyddsmedel. Förbudet omfattar följande områden:
- På ängs- och betesmark som inte är lämplig att plöja men som kan användas till slåtter eller bete
- på skolgårdar eller gårdar till förskolor eller på lekplatser som allmänheten har tillträde till
- i parker eller trädgårdar eller andra områden som i första hand är avsedda att vara rekreationsområden som allmänheten har tillträde till
- inom koloniträdgårdsområden eller i växthus som inte används yrkesmässigt
- på tomtmark för bostadshus eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljö
- på växter inomhus utom i produktionslokaler, lagerlokaler och liknande.
Till kemiska bekämpningsmedel räknas alla kemiska produkter som är avsedda att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer som förorsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom.
Malmö stads riktlinjer för kemisk bekämpning håller på att uppdateras.
Använd inte salt för att bekämpa ogräs
Vanliga produkter kan innebära risker när de används i odlingar och sprids i miljön. Kravet på att en produkt måste vara godkänd för att få användas som växtskyddsmedel gäller därför även för vanliga hushållsprodukter som till exempel rengöringsmedel. Kravet gäller oavsett om produkten har naturligt ursprung eller inte. Skälet till detta är skyddet för hälsa och miljö. Exempel på produkter som inte får användas för växtskydd är vanligt salt (natriumklorid) mot växtlighet och Neem-produkter mot skadegörare.
Här behöver du ansöka om tillstånd för växtskyddsmedel
Om du ska använda växtskyddsmedel yrkesmässigt inom något av följande områden, måste du i god tid (minst fyra veckor) innan spridning ansöka om tillstånd hos miljöförvaltningen:
• Parker och trädgårdar dit allmänheten har tillträde och som inte omfattas av förbudet i Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel, 2 kap. 37 § 3.
• Idrotts- och fritidsanläggningar.
• Planerings- och anläggningsarbeten.
• Vägområden samt på grusytor och andra mycket genomsläppliga ytor.
• Ytor av asfalt, betong eller andra hårdgjorda material.
• Utomhus inom vattenskyddsområde (primär och sekundär zon).
• Det krävs ibland tillstånd utomhus inom tertiär zon enligt de föreskrifter som gäller för ett enskilt vattenskyddsområde. I något fall är spridning helt förbjudet inom hela vattenskyddsområdet. Kontakta miljöförvaltningen om du är osäker på vad som gäller.
Undantag för tillstånd
Kravet på tillstånd omfattar inte växtskyddsmedel som innehåller de verksamma ämnen som Kemikalieinspektionen undantagit från användningsförbud. Att behandla med ogräsättika behöver du inte tillstånd för.
Här behöver du anmäla spridning av växtskyddsmedel
Om du ska använda växtskyddsmedel yrkesmässigt inom något av följande områden, måste du före spridning lämna in en skriftlig anmälan till miljöförvaltningen:
- På vägområden för att förhindra introduktion, etablering eller spridning av karantänskadegörare eller invasiva främmande arter-
- På banvallar.
- Inom områden som inte omfattas av krav på förbud eller tillstånd och som har en sammanhängande area överskridande 1 000 kvadratmeter där allmänheten får färdas fritt.
Kravet på tillstånd omfattar inte växtskyddsmedel som innehåller de verksamma ämnen som Kemikalieinspektionen undantagit från användningsförbud.
Miljösanktionsavgift
Om miljöförvaltningen upptäcker att kemisk bekämpning har skett utan att anmälan gjorts eller tillstånd meddelats i strid mot ovanstående krav, kan det bli aktuellt med åtalsanmälan eller beslut om miljösanktionsavgift.
Privata trädgårdar
Privatpersoner som använder kemisk bekämpning på sin egen tomt, räknas inte som yrkesmässiga användare. Du bör dock alltid tänka efter noggrant innan du sprider bekämpningsmedel även i din egen trädgård.
Och som privatperson omfattas du också av de regler som gäller kring hur och när spridning får ske, för mer information se Naturvårdsverkets författningssamling NFS 2015:2.
Bedömningsgrunder
Den som använder växtskyddsmedel ska alltid använda den effektivaste spridningstekniken och vidta åtgärder som minimerar risken för förorening utanför det område där spridning inte sker. Skyddsavstånd ska bestämmas och följas. Skyddsavstånden ska baseras på platsens förhållanden för att skydda vattentäkter, grundvatten, sjöar och vattendrag och omgivande mark mot effekterna av växtskyddsmedel. I övrigt ska de försiktighetsåtgärder vidtas som tar hänsyn till den aktuella platsen för att skydda människors hälsa och miljön.
Gör förebyggande åtgärder
För att minimera användandet av kemiska bekämpningsmedel ska förebyggande åtgärder alltid vidtas vid planering, nyanläggning och skötselplanering av områden för att förhindra uppkomst av ogräs och för att underlätta skötsel av ytorna utan kemisk bekämpning. Det kan innebära val av växt- och ytmaterial, växtföljd, utformning av ytor och anläggningar samt kontinuerligt underhåll av hårdgjorda ytor.
Kemisk bekämpning bör inte utföras på hårdgjorda eller belagda ytor där risk för avrinning till dag- och ytvatten är hög. Kemisk bekämpning bör heller inte utföras på ytor som har låg biologisk aktivitet, till exempel grusade ytor. Vid val av bekämpningsmetod ska de olika metoderna jämföras med varandra.
Välj metod som har minsta negativa miljöpåverkan
Den metod som har minst negativ miljöpåverkan ska väljas i första hand, det vill säga mekaniska metoder. I andra hand ska termiska metoder användas.
Vid val av metod kan sedan bland annat energiförbrukning och utsläpp till luft vägas in. I tredje hand ska biologiska metoder väljas, det vill säga att använda sig av levande organismer, till exempel nyttodjur som nyckelpigor, för att förhindra eller motverka skador eller förluster förorsakade av skadeorganismer.
Spridning av kemiska bekämpningsmedel bör endast ske i de fall det är absolut nödvändigt och alternativa metoder, enligt ovan, inte är ett alternativ. Valet ska i så fall baseras på bland annat på faktorer såsom praktiskt omöjligt eller icke ekonomiskt försvarbart. Den kemiska bekämpningen ska då vara välmotiverad med avseende på nödvändighet, metodval och tidpunkt samt vara av engångskaraktär.
Om kemisk bekämpning måste utföras är avstrykning att föredra framför besprutning. Punktbekämpning ska väljas när det är möjligt.
Val av kemiskt preparat ska noga utvärderas. Den produkt som ger tillräcklig effekt med minsta möjliga negativa miljöpåverkan eller påverkan på människors hälsa ska väljas.
Faktorer som dos, tid för spridning, spridningsteknik, spridningspunkt, markstruktur, närhet till känslig omgivning ska vägas in.
Den teknik som ska användas är den som ger bästa effekt med minsta mängd aktiv substans.
Vid en bedömning av vilket preparat som har minst påverkan på miljön och människors hälsa är det nödvändigt att i flera fall göra en avvägning mellan preparats olika egenskaper, till exempel kan miljö- eller hälsofarlighet ha olika tyngd i olika sammanhang.
Att ta ställning till vid bedömning av preparat
De här punkterna är viktiga att ta ställning till vid bedömning av vilket preparat som ska användas:
- Skadligt eller giftigt för vattenlevande organismer
- Giftigt för pollinerande insekter
- Svårnedbrytbart
- Hälsofarliga egenskaper
- Lättrörlighet
- Bioackumulerande
- Allergiframkallande eller irriterande för ögon och hud
- Klassning
- Innehållande ett utfasningsämne eller prioriterat riskminskningsämne.
Dokumentation
Dokumentera för att redovisa vilket preparat som ska användas. I enskilda fall kan miljöförvaltningen komma att ställa krav på redovisning av alternativa preparat. I de fall alternativa preparat inte finns kan krav ställas på skriftlig dokumentation som tydligt redovisar och stöder valet av preparat.
Ogräsbekämpning med mindre miljöpåverkan
Vad gäller ogräsbekämpning är ogräsättika att föredra framför användandet av övriga kemiska bekämpningsmedel då miljöpåverkan anses vara mindre.
En väl avvägd användning av ättika ger fullgod effekt vid en bekämpning och samtidigt minimeras miljöpåverkan. För långvarig effekt, kan ättika användas i samband med mekanisk eller termisk bekämpning.
Vid bedömning när ett kemiskt preparat ska användas ska val av tidpunkt vägas in. En mindre mängd preparat går åt om ogräset kan bekämpas redan i ett tidigt stadie, till exempel redan i hjärtbladsstadiet, eftersom ogräset då är mer lättbekämpat. Dock bör en kemisk bekämpning aldrig utföras i förebyggande syfte. Bekämpning under vår och sommar är att föredra med hänsyn till en ökad risk för läckage till grund- och ytvatten under hösten och senare delen av året. Bekämpningar från den 1 november till och med den 28 februari får inte förekomma.
Teknik och utrustning
Val av teknik vid en kemisk bekämpning är också viktig för att minimera använd mängd bekämpningsmedel så att bekämpningen i sin tur påverkar miljön och människors hälsa så lite som möjligt. Den teknik som ska användas är den som ger bästa effekt med minsta mängd aktiv substans, till exempel punktbekämpning och avstrykning.
En väl kalibrerad utrustning ska användas och denna ska förses med vindavdriftsreducering som till exempel skyddskåpa. Andra faktorer som påverkar avdriften är munstycken, droppstorlek och bomhöjd. Maskinburna och bogserade sprutor ska regelbundet genomgå funktionstest.
Godtagbar påfyllnads- och rengöringsplats ska finnas för sprututrustningen och bekämpningsmedlen ska förvaras på ett säkert sätt.
I vissa fall ska bekämpningen även journalföras.
Kontakta oss
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: