Avfallsregler för företag och verksamheter
Här är kort information till dig som bedriver en verksamhet eller ett företag om regler för olika typer av avfall och hur hur du hanterar avfall som uppstår i din verksamhet.
Avfall och farligt avfall som uppkommer i egen verksamhet
Om du i din verksamhet, enbart hanterar avfall eller farligt avfall som uppkommit i din egen verksamhet finns ingen anmälningsplikt. Det innebär att du kan hantera detta avfall utan att behöva anmäla det. Du har dock en skyldighet att se till att avfall och farligt avfall hanteras på ett sätt som är godtagbart med hänsyn till människors hälsa och miljön. Här ser du också reglerna för vad som gäller för transport av avfallet. Det är viktigt att inte blanda farligt avfall med annat avfall, utan separera de typer av avfall som uppkommer i verksamheten. Det farliga avfallet ska förvaras så att det inte kan läcka till mark, dag- eller spillvattenbrunnar.
Klassning av avfall
Det är viktigt att avgöra om det avfall, som ditt företag eller verksamhet hanterar, är farligt eller inte. I riksdagens avfallsförordning kan du se klassning av avfall med hjälp av bilaga 4.
För varje avfallstyp anges en sexsiffrig avfallskod. Avfallskoder som är markerade med en asterisk (*) anger att avfallstypen är farligt avfall. Det är denna kod du ska använda när du skriver ett transportdokument.
Vad klassas som farligt avfall?
Uttjänta rester av kemikalier med farlighetsmärkning klassas som farligt avfall. Farlighetsmärkningen kan exempelvis bestå av en farosymbol på förpackningen eller annan farlighetsinformation som visar att kemikalien tillhör faroklassen ”miljöfarlig”. Därför klassas till exempel detta som farligt avfall:
- avfallsrester av mineraloljor som spilloljor, smörjoljor och motoroljor
- rester av bekämpningsmedel (insektssprayer och ogräsmedel)
- batterisyra, ammoniak samt lut och fotokemikalier (fix och framkallningsvätska)
- rester av lösningsmedel som lacknafta, T-sprit, bensin och aceton
- kosmetika som rester av hårfärgningsmedel och nagellack
- lysrör och lågenergilampor som innehåller kvicksilver
- elektronik som innehåller farliga komponenter, som elkablar, mobiltelefoner, trasiga hörlurar och kaffebryggare kan vara farligt avfall.
Anteckningsskyldighet
Producerar din verksamhet farligt avfall är du skyldig att göra anteckning om varje typ av farligt avfall som uppstår i verksamheten. Av anteckningarna ska det framgå:
- var avfallet producerats
- datum för borttransport
- transportsätt
- vem som ska transportera bort avfallet
- avfallets vikt i kilogram, och
- den mottagare och den plats där avfallet ska hanteras på annat sätt än genom att mottagaren transporterar eller lastar om det.
Uppgifterna ska antecknas innan transport av avfallet påbörjas och anteckningarna ska sparas i minst tre år enligt kapitel 6 § 6 avfallsförordningen.
Förvaring av farligt avfall
Farligt avfall ska förvaras och hanteras i separata behållare. Med farligt avfall avses varje avfallstyp som är markerat med en asterisk (*) i bilaga 3 till avfallsförordningen.
Olika avfallstyper får inte blandas.
Transport av avfall
Du som transporterar avfall yrkesmässigt och är transportör, behöver ansöka om tillstånd eller anmäla det till länsstyrelsen.
Transportör för farligt avfall
Farligt avfall som samlas in i en verksamhet kan hämtas av en transportör med tillstånd att transportera farligt avfall. Länsstyrelsen har ett register över avfallstransporter.
Du är som verksamhetsansvarig skyldig att kontrollera att den som tar emot det farliga avfallet för transport (eller annan hantering) har gjort den anmälan eller det tillstånd som krävs för hanteringen. Spara därför de kvitton du får i samband med att du lämnar ditt avfall till någon annan eller se till att det finns annan dokumentation. Dokumentationen ska styrka till vem du lämnar ditt avfall samt att denna har gjort den anmälan eller innehar det tillstånd som krävs.
Egen transport av farlig avfall
Om du i din verksamheten själv transporterar farligt avfall krävs:
- tillstånd från länsstyrelsen om mängden farligt avfall som transporteras under ett verksamhetsår överstiger 100 kilo eller 100 liter
- anmälan till länsstyrelsen om mängden farligt avfall under ett verksamhetsår är mindre än 100 kilo eller 100 liter. Någon nedre gräns finns inte.
Egen transport av icke-farligt avfall
Om din verksamhet transporterar mer än 10 ton eller 50 kubikmeter icke-farligt avfall per kalender år i egen yrkesmässig verksamhet krävs tillstånd.
Transportdokument
Innan transport påbörjas ska ett transportdokument upprättas. Dokumentet ska vara undertecknat av den som transporterar avfallet och den som lämnar avfallet. Av transportdokumentet ska framgå:
1. avfallstyp
2. avfallets vikt i kilogram
3. datum för transporten
4. från vilken ursprunglig plats och till vilken slutlig plats avfallet transporteras
5. transportör, och
6. lämnare och slutlig mottagare, om sådana finns.
Miljösanktionsavgift för uteblivet transportdokument
Om ett transportdokument inte upprättats måste du som verksamhetsansvarig betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor.
Krav på rapportering för företagare som hanterar farligt avfall
Alla som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar farligt avfall ska rapportera till Naturvårdsverkets avfallsregister. Företag och verksamheter ska rapportera in antecknade uppgifter om farligt avfall till avfallsregistret. Oavsett vilken verksamhet som bedrivs lämnar nästan alla ifrån sig någon form av farligt avfall.
Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det till exempel kan vara brandfarligt, frätande eller hälsofarligt för människor och miljö. Den utökade anteckningsskyldighet berör alla verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar och mäklar eller handlar med farligt avfall. Alla dessa verksamheter ska numera rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
Ombud kan utses för att lämna rapporteringen
Du kan som verksamheten anlita ett ombud som kan lämna uppgifter till avfallsregistret. Det ska vara en utsedd fysisk person som du ger fullmakt till. Miljöförvaltningen kan som tillsynsmyndighet vid behov be ombudet att visa sin behörighet med fullmakt. Du som verksamhetsansvarig är skyldig att kontrollera att uppgifterna som lämnas till registret är korrekta, och att uppgifterna lämnas i tid. Det gäller även om du tar hjälp av ett ombud.
Miljösanktionsavgift vid utebliven rapportering till Naturskyddsverket
Den som rapporterar in uppgifter om sitt farliga avfall för sent eller om rapporteringen uteblir till avfallsregistret, måste verksamheten betala en miljösanktionsavgift om 5 000 kronor enligt 11 kap 8 b § i förordningen om miljösanktionsavgifter.
Förpackningsavfall
Från och med 1 januari 2024 ska förpackningsavfall från verksamheter lämnas till privata entreprenörer som är godkända av Naturvårdsverket. Du som har en verksamhet kan välja följande alternativ för hantering av ditt företags förpackningsavfall:
- Lämna förpackningsavfall kostnadsfritt på någon av den ansvariga producentansvarsorganisationens (NPA:S) mottagningsplatser
- Anlita en transportör som ansvarar för att hämta, anmäla och transportera avfallet till mottagningsplatsen. Observera att transportören behöver vara anmäld eller ha tillstånd av länsstyrelsen för yrkesmässiga avfallstransporter.
- Anlita en privat aktör som driver ett marknadsdrivet system för återvinning, som är anmält till Naturvårdsverket.
Kommunalt avfall i verksamheten (hushållsavfall)
Uppkommer kommunalt avfall (tidigare benämnt som hushållsavfall) i ditt företag och i verksamheten, oberoende av mängd, måste du ha avtal med VA Syd för hämtning av avfall. För övrigt avfall – även det farliga avfallet– ansvarar du själv som företagare eller fastighetsägare.
Med kommunalt avfall menas sådant avfall som uppkommer som en direkt följd av att människor – oavsett ändamål eller verksamhet – uppehåller sig inom en lokal eller i en anläggning. Exempel är avfall från personalmatsalar, fikarum, toaletter och kontor. Blanda inte hushållsavfall med annat avfall från din verksamhet.
Alla verksamhetsutövare ska ha ett kärl för hushållsavfall (grönt) och ett för matavfall (brunt). Båda ska vara markerade med VA Syd.
Sortera och återvinna
Som verksamhetsutövare och företagare är du skyldig att utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning. Det innebär att du så långt det är möjligt ska sortera ut avfall som går att återanvända eller materialåtervinna, till exempel metaller.
De olika sätten på vilket avfallet ska hanteras prioriteras enligt följande:
- återanvändning
- materialåtervinning
- energiåtervinning (förbränning).
Deponering (lägga på tipp) ska vara en sista utväg för avfall som inte kan hanteras på annat sätt.
Lagring och hantering av avfall
Den som yrkesmässigt samlar in avfall ska anmäla sin verksamhet till länsstyrelsen. Detta gäller även för handlare eller mäklare av avfall.
Kretsloppsplan
Kretsloppsplanen för Malmö hanteras av VA Syd
Kontakta oss
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Postadress:
- Malmö stad Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: