Malmö stad
$left
$middle

Markföroreningar

Du som verksamhetsutövare ska alltid rapportera om du upptäcker halter av ett ämne som överstiger riktvärdena för känslig markanvändning. Ett område bestående av mark, grundvatten, ytvatten eller byggnader anses förorenat när halterna av ett ämne överstiger de naturliga bakgrundshalterna i området.

Underrättelse om påträffad förorening

Den som har bidragit till en föroreningen är ansvarig för utredning och sanering och gäller även om företaget eller verksamheten har lagts ned eller överlåtits. Skyldigheten gäller till dess att skadan eller problemen har upphört. Om inte verksamheten kan utföra eller bekosta undersökningarna och saneringen kan andra personer vara ansvariga i andra hand.

Avhjälpandeåtgärd

Att avhjälpa en föroreningsskada i mark eller byggnad (efterbehandling eller sanering, av vad som helst), måste anmälas till miljöförvaltningen.

Checklista för provtagningsplan

Här är en checklista med de punkter eller stycken som miljöförvaltningen i Malmö stad anser att en provtagningsplan inför en miljöteknisk markundersökning generellt behöver innehålla för att vi ska kunna bedöma, handlägga och bemöta provtagningsplanen.

Checklista för innehåll i miljötekniska markundersökningar

Här är en checklista för det som miljöförvaltningen i Malmö stad anser att en miljöteknisk markundersökning generellt behöver innehålla för att vi ska kunna bedöma, handlägga och bemöta en markundersökningsrapport. Om det saknas väsentlig information i rapporten kan miljöförvaltningen komma att begära in kompletteringar eller förtydligande vilket förlänger handläggningstiden.

Listan är generell och omfattar de punkter som behövs för de flesta typer av undersökningar. Vid vissa undersökningar är inte alla punkter relevanta men om de stryks och inte tas med i rapporteringen, bör det noggrant beaktas. Det behöver också tydligt motiveras varför vissa delar inte anses vara nödvändiga.

För det som är markerat med asterisk, * kommer miljöförvaltningen oftast att begära och invänta en komplettering av rapporten innan handläggningen av ärendet kan fortsätta.

Naturvårdsverket har gjort en översyn av de generella riktvärdena för bly i förorenad mark med anledning av att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) reviderat de toxikologiska referensvärdena för bly. Det generella riktvärdet för mindre känslig markanvändning (MKM): från 400 mg/kg till 180 mg/kg.

Tillsyn av markföroreningar

Malmö stad utför tillsyn på förorenade områden inom Malmö. Anmälda åtgärder och inrapporterade föroreningar prioriteras eftersom det är ett krav att anmälaren ska få ett svar inom en rimlig tid.

Egeninitierad tillsyn

Den egeninitierade tillsynen görs genom att Malmö stad vid granskning av bygglovsärenden beaktar risken för föroreningar och behovet av eventuella utredningar.

Malmö stad arbetar även med ansvarsutredningar för verksamheter som har lagts ned. Om ansvarig finns kan kommunen ställa krav på undersökningar. Finns ingen ansvarig, kan kommunen söka medel för åtgärder med statliga medel. I samband med tillsyn på miljöfarliga verksamheter då misstanke om markföroreningar finns, inleds ofta en process med krav på undersökningar och åtgärder.

Händelsestyrd tillsyn

De flesta ärenden påbörjas via händelsestyrd tillsyn. Ärendena som kommer in är initierade genom att områden eller byggnader exploateras eller säljs. Inför exploatering eller försäljning av markområden eller byggnader är det vanligt att dessa områden undersöks för att identifiera eventuella markföroreningar.

Malmö stad ska genast informeras om en förorening påträffas i mark, vatten, sediment, byggnad eller annan anläggning. Innan föroreningen får åtgärdas ska den som är ansvarig komma in med en anmälan till miljöförvaltningen om avhjälpande åtgärder.

Tillsynen bedrivs på flera olika sätt

Miljöförvaltningen:

  • ställer krav på inventering av områden som bedöms innebära en risk för en förorening
  • ställer krav på provtagning vid nedläggning av verksamheter
  • ska ha uppföljning av inrapporterade föroreningar
  • beslutar om försiktighetsåtgärder vid anmälda åtgärder för att avhjälpa en förorening
  • kräver åtgärder av förorenade områden för verksamhetsutövare vid nybyggnation eller ombyggnation.

Processen för tillsyn

1. Information och upplysning om påträffad förorening

Malmö stad (miljöförvaltningen) tar emot information om påträffad förorening. En sådan upplysning kan vara skriftlig eller muntlig.

Det är viktigt att en påträffad förorening meddelas till kommunen (miljöförvaltningen) snabbt för att vi ska kunna avgöra om föroreningen kräver en omedelbar åtgärd eller inte. Malmö stad måste även kunna meddela information eller råd till allmänheten eller media.

2. Handläggning

Efter att kommunen har mottagit uppgifterna handläggs ärendet. Uppgifterna som har kommit in bedöms och om uppgifter saknas begärs kompletteringar.

Beroende på ärendets karaktär och omfattning ställs därefter krav på undersökning eller krav på att vidta andra åtgärder.

3. Anmälan om avhjälpandeåtgärder

En anmälan om avhjälpandeåtgärder ska alltid vara skriftlig och lämnas till Malmö stads miljöförvaltning senast sex veckor innan åtgärderna planerar att påbörjas.

Miljöförvaltningen skickar ärendet till Länsstyrelsen Skåne län på remiss. I vissa fall får länsstyrelsen tillfälle att särskilt yttra sig över anmälan. I de fall kommunen har begärt särskilt yttrande kan inget beslut fattas förrän svarstiden passerat. Handläggning kan inte ske utan att förvaltningen har alla de uppgifter som krävs.

Efter ett eventuellt yttrande från länsstyrelsen fattas beslut om att vidta avhjälpandeåtgärder enligt anmälan, eller enligt anmälan med ändringar.

4. Avslut och debitering

Resultaten av åtgärderna ska redovisas i en skriftlig rapport. Om åtgärderna bedöms vara bristfälliga begärs kompletteringar. Görs bedömningen att åtgärderna är tillräckliga, fattas beslut om ingen ytterligare åtgärd, vilket följs av debitering och avslutning av ärendet.

Miljöförvaltningen debiterar för all handläggningstid som anses tillhöra ärendet.

Mer information hos Naturvårdsverket

Riktvärden och vägledning finns hos Naturvårdsverket

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30

Sidan senast uppdaterad:

sv