Malmö stad
$left
$middle

Inventering och sanering av PCB

Alla byggnader ska inventeras och saneras på PCB-produkter, med undantag för en- och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader som är uppförda eller renoverade under åren 1956–1973.

PCB användes i Sverige bland annat i den stora satsningen på bostadsproduktion på 1960-talet. PCB är miljö- och hälsoskadligt och förbjudet att använda sedan länge. Ämnena finns fortfarande kvar i vissa byggmaterial och produkter och PCB läcker fortfarande ut till luft och mark från bland annat äldre fogmassor i byggnader. För att förhindra detta är det viktigt att du som fastighetsägare sanerar dina byggnader från PCB.

Viktig information till fastighetsägare om PCB

Om du har gjort en PCB-inventering kan nya regler kräva att du behöver göra om inventeringen.

I och med PCB-förordningen, (2007:19), som kom år 2007 ställdes krav på att inventeringar även ska omfatta inomhusfogar och golvmassa. Många fastighetsägare har därför inventerat och sanerat byggnader som uppfördes eller renoverades mellan åren 1956-1973.

Nya studier har bland annat visat att det finns risk att PCB finns kvar i fogar som inte upptäcktes i samband med de inventeringar som gjordes under 2000-talet. Det finns ofta PCB kvar i materialet intill fogen i exempelvis betong och tegel efter att en sanering utförts. Det gör att PCB kan vandra tillbaka till den nya fogmassan och förorena den. Har PCB-halten i den nya fogmassan blivit högre än 50 mg/kg måste dessa fogar saneras igen, senast i samband med att huset ska renoveras eller rivas. Ska du renovera, bygga om eller riva en fastighet som är byggd eller renoverad mellan 1956-1973 kan du därför behöva göra en ny PCB-inventering.

Resultatet av inventeringen skickas till miljöförvaltningen. Kontakta oss via miljo@malmo.se om du har frågor kring detta.

Så här går du tillväga

1. Inventera din fastighet

Inventeringsarbetet kan beställas av en konsult med kompetens att inventera PCB. Inventeringen har till uppgift att göra en bedömning av var och hur mycket PCB som finns i en byggnad och ta reda på vilka byggnadsdelar som måste saneras. Ett laboratorium som är ackrediterat för analys av PCB ska anlitas.

Övriga byggvaror, till exempel isolerrutor och kondensatorer, som innehåller eller kan misstänkas innehålla PCB ska dokumenteras. Produkterna ska märkas upp för att kunna omhändertas på ett miljöriktigt sätt vid byte, underhåll och rivning. De ska då tas omhand som farligt avfall.

Om det i fogar eller golvmassor finns PCB-halter över 500 milligram per kilogram, ska byggnaden saneras. Vad gäller fogar och halkskyddade golv med lägre halt PCB (50–500 milligram per kilogram) ska dessa avlägsnas senast i samband med renovering, ombyggnad eller rivning.

2. Rapportera

Rapportera resultatet till miljöförvaltningen så snart inventeringen är klar. Skicka sedan in inventeringsrapporten till miljöförvaltningen.

3. Anmäl sanering

Sanering av PCB är en miljöfarlig verksamhet som ska anmälas till miljöförvaltningen minst tre veckor innan saneringsarbetet påbörjas. Du skickar anmälan om PCB-sanering till miljöförvaltningen på blanketten, se ovan.

4. Sanera

Du som fastighetsägare ansvarar för att saneringen genomförs på bästa sätt med hänsyn till miljön och människors hälsa. Anlita därför ett saneringsföretag med dokumenterad kunskap och erfarenhet av PCB-sanering och som arbetar enligt branschföreningens (Svenska Fogbranschens Riksförbund) rekommenderade metod vid sanering.

För att förhindra att PCB sprids i huset vid sanering, se till att ventilationsöppningar tätas och att luft inte kan komma in via fönster och dörrar. Överväg om ventilationen kan stängas av de timmar sanering pågår.

Miljöförvaltningen har möjligheten att, om det finns särskilda skäl, medge att fogmassa eller halkskyddad golvmassa avlägsnas vid en senare tidpunkt. Särskilda skäl kan exempelvis vara att massan sitter mycket svåråtkomligt eller att sanering försvårar en samhällsviktig verksamhet på ett betydande sätt.

5. Slutrapportera

Senast två månader efter avslutad sanering ska en slutrapport skickas in till miljöförvaltningen. Se blanketten ovan.

Markprovtagning efter utförd sanering av byggnad

Efter att en byggnad sanerats, kan en markprovtagning behöva göras eftersom det kan finnas risk att marken intill blivit förorenad med PCB. Över tid kan PCB rinna ut i mark på grund av väder och vind. PCB kan även ha spridits till mark om sanering av PCB-haltig fog har utförts med mindre försiktighet.

I vilken omfattning och utbredning PCB kan förekomma i mark kan variera. Det kan bland annat bero på byggnadens höjd, men också om mark- och jordmassor har flyttats runt inom fastigheten eller området. Därför behöver det oftast utföras en markprovtagning efter utförd fogsanering av en byggnad. Provtagningen bör utföras av en licensierad miljökonsult som har erfarenhet av PCB.

Miljöförvaltningen gör bedömning av behovet av markprovtagning och startar ett separat ärende i samband med att sanering av PCB i byggnad.

Rapportering av farligt avfall till Naturvårdsverket

Tänk på att alla verksamheter som hanterar farligt avfall ska rapportera antecknade uppgifter om avfallet till det nationella avfallsregistrets hos Naturvårdsverket. Uppgifterna ska rapporteras in senast två arbetsdagar efter påbörjad transport.

Ansökan om dispens för kvarlämnande fogar med PCB och eller golvmassor med PCB

Det finns möjlighet att få dispens för att sanera fastigheten vid en senare tidpunkt, om:

  • du planerar en ombyggnad, renovering eller rivning under de närmast åren
  • massan sitter mycket svåråtkomligt
  • det är nödvändigt för att en samhällsviktig verksamhet inte ska försvåras på ett betydande sätt, eller
  • det finns andra särskilda skäl.

PCB-ansökan om dispens enligt förordning 17b förordning (2007:19) om PCB med mera.

Beställ etiketter

Etiketter för kondensatorer och isolerrutor

Svenska Renhållningsverksföreningen RVF
Tel 040-35 66 00

Stena Gotthard AB
Tel 035-22 33 05

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
Postadress:
Malmö stad Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30

Sidan senast uppdaterad:

sv