$left
$middle

Foto: Pierre Ekman Foto: Pierre Ekman

Malmö stad fortsätter att kraftsamla mot rasism med en beslutad plan mot Islamofobi och antimuslimsk rasism

Malmöbor, civilsamhället och kommunens nämnder och bolag har alla varit bidragande i en plan som ska leda Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism. Planen är nu beslutad i kommunfullmäktige.

Brottsförebyggande rådet konstaterar i en rapport att islamofobi är påtaglig i stora delar av människors vardag i Sverige. Rasismen finns i det offentliga rummet, på internet, på arbetsplatser och i skolor.
Malmö ska vara en stad för alla och flera kartläggningar och rapporter har visat att Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism behöver stärkas.
I oktober 2022 beslutade kommunstyrelsen att Malmö stad skulle ta fram en plan för att stärka arbetet. Nu är ”Plan för Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism” beslutad i kommunfullmäktige. Planen gäller under perioden 2024–2027.

Fem arbetsområden inom staden

För att skapa förutsättningar inom kommunen att arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism har fem arbetsområden tagits fram i dialog med nämnder, helägda bolag, civilsamhälle och Malmöbor. Totalt kommer det under åren 2024 till 2027 att tilldelas 12,5 miljoner kronor för detta. En större del riktas till grundskolan för att bland annat förstärka och bredda det befintliga värdegrundsarbetet.

  1. Ökad kunskap om islamofobi och antimuslimsk rasism i Malmö
    Att förstå hur islamofobi och antimuslimsk rasism tar sig uttryck i Malmö är centralt för att kunna arbeta mot rasismen. Till exempel kommer det att finnas både kunskapsinhämtning och kompetenshöjande insatser inom staden.
  2. Dialog och inkludering
    Dialog mellan olika aktörer är mycket viktigt för att förstå och bemöta helheten av problematiken. Därför behöver myndigheter, universitet och andra relevanta aktörer samarbeta. Civilsamhälle, trossamfund och Malmöbor ska inkluderas och göras delaktiga i arbetet med planen.
  3. Kraftsamling mot islamofobi och antimuslimsk rasism i samhället i stort
    Eftersom islamofobi och antimuslimsk rasism är utbredd på alla samhällsarenor är det viktigt att arbeta brett för att motverka rasismen på samhällsnivå. Malmö stad ska göra detta utifrån ett främjande perspektiv där synliggörande, representation och kunskapshöjande insatser ingår.
  4. Särskilt fokus på målgruppen barn och unga
    Malmö stad möter barn och unga på många olika sätt, bland annat på fritidsaktiviteter och kulturarrangemang, i förskolan och skolan, samt inom socialtjänsten. I Rädda barnens rapport (2021) om barns utsatthet för rasism i skolan lyfts muslimskt troende barn som särskilt utsatta för diskriminering och trakasserier.
    Arbetssätt ska utvecklas så att påverkan av rasismen minskar bland barn och unga.
  5. Kommunikation av Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism
    I ett förändringsarbete är kommunikation en viktig del. Kommunikation av erfarenheter och arbetssätt kan bidra till att sprida medvetenhet om rasismen, förändra attityder och beteenden.

Malmö stad kraftsamlar mot olika typer av rasism

Malmö stad jobbar på många fronter med att bekämpa olika typer av rasism. Här beskrivs kort några exempel.

Afrofobi och antisvart rasism

I en rapport från 2019, ”Kartläggning av Malmö stads arbete mot rasism och homofobi samt rekommendationer för att stärka stadens arbete framåt”. Konstateras bland annat att Malmö stads arbete mot afrofobi och antisvart rasism behöver stärkas.
I rapporten lyftes att stadens verksamheter genomför insatser mot antisemitism, antiziganism, rasism i bred bemärkelse, samt mot homofobi och för HBTQ-rättigheter. Däremot identifierade kartläggningen få insatser som riktade sig till att specifikt motverka islamofobi och antimuslimsk rasism och afrofobi och antisvart rasism.
Nu är ”Plan för Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism” beslutad och arbetet med ”Plan mot afrofobi och antisvart rasism” fortsätter under år 2024.
Ambitionen är att planen ska vara färdig i början av 2025.

Antisemitism

Kommunen och Judiska församlingen i Malmö (JFM) har ett nära samarbete där vi bland annat har träffat ett avtal om att förbättra judars liv i Malmö. Det görs satsningar som exempelvis ett utbildningscenter i synagogan som tar emot skolklasser och andra verksamheter där judiska traditioner synliggörs. Sedan år 2020 har Malmö stad, som den enda kommun i Sverige, dedikerade samordnare för arbetet mot antisemitism i Malmös skolor. De tar bland annat fram utbildningsmaterial och samtalsunderlag. De besöker skolor och andra verksamheter för att stötta lärare och andra Malmöstad-anställda i att lyfta svåra frågor och diskussioner i ämnet.

Antiziganism

Genom samverkan med andra verksamheter både inom Malmö stad och i civilsamhället arbetar Romskt informations- och kunskapscenter, RIKC, för att bidra till ett mer inkluderande samhälle.
RIKC arbetar utifrån allas lika värde. Utifrån romsk delaktighet, lagstiftning och forskning har centret utvecklat modeller för att förverkliga nationell minoritetslagstiftning kommunalt. Centret arbetar på flera nivåer för att göra detta: individuellt, strukturellt och diskursivt

Öppna Malmö

Malmö stad driver också Öppna Malmö, ett samlingsnamn för en rad aktiviteter som går ut på att alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar.

sv