$left
$middle

Arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism

Malmö stad kraftsamlar mot rasism. Som en del av arbetet har kommunen en plan mot islamofobi och antimuslimsk rasism.

Plan mot islamofobi och antimuslimsk rasism

Flera kartläggningar och rapporter har visat att Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism behöver stärkas. I oktober 2022 beslutade kommunstyrelsen att Malmö stad skulle ta fram en plan för att stärka arbetet. Den 19 juni 2024 beslutades "Plan för Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism" för åren 2024-2027.

Malmöbor, civilsamhället och kommunens nämnder och bolag har också bidragit med sina synpunkter på ett förslag på plan som den slutgiltiga planen baseras på.

Under våren höll Malmö stad möte för att höra vad Malmöbor och civilsamhället tycker om innehållet i förslaget, ett så kallat Öppet samråd. Mötet hölls i samarbete med Malmö Universitet. Inför mötet annonserade kommunen brett för att kunna involvera så många Malmöbor och civilsamhällesaktörer som möjligt. Mötet blev välbesökt och resulterade i goda dialoger om hur Malmö skulle kunna stärka sitt arbete på området. De skriftliga och muntliga synpunkter som samlades in under mötet dokumenterades och ligger till grund för planen.

Den beslutade planen kommer inom kort. Här finns förslaget som kom till beslut den 19 juni 2024.

Förslag Plan för Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism

Definition av islamofobi och antimuslimsk rasism

Begreppet islamofobi syftar på ”socialt reproducerade fördomar om och aversioner mot islam och muslimer, samt handlingar och praktiker som angriper, exkluderar eller diskriminerar människor på basis av att de är eller antas vara muslimer och associeras till islam”. Källa Mattias Gardell, Islamofobi (2010)

Begreppet islamofobi har emellertid ifrågasatts med hänvisning till att suffixet ”fobi” leder tankarna till enskilda individers irrationella rädslor snarare än till processer av diskriminering, exkludering och rasism på samhällets olika arenor. Därför föredrar några begreppet antimuslimsk rasism framför islamofobibegreppet.

Begreppen antimuslimsk rasism och islamofobi används ibland synonymt. Malmö stad använder båda begreppen.

På Forum för levande historias sida kan du läsa mer om begreppet islamofobi.

Öppna Malmö

Öppna Malmö är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter med ett gemensamt syfte: alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar.

En del av det antirasistiska uppdraget

Under de senaste åren har Malmö stad genomfört ett par kartläggningar som visar på att stadens arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism behöver stärkas.
En av rapporterna kom 2019 och heter ”Kartläggning av Malmö stads arbete mot rasism och homofobi samt rekommendationer för att stärka stadens arbete framåt”.
I den rapporten konstaterades det att stadens verksamheter genomför insatser mot antisemitism, antiziganism, rasism i bred bemärkelse samt mot homofobi och för HBTQ-rättigheter. Däremot identifierade kartläggningen få insatser som riktade sig till att specifikt motverka islamofobi och antimuslimsk rasism och afrofobi och antisvart rasism. Kartläggningens resultat visade på behovet av riktade insatser för att motverka islamofobi och antimuslimsk rasism.

Under år 2022 presenterade Malmö stad även rapporten ”Malmö - trygg och säker digital stad”. Rapporten konstaterar att den stora majoriteten av det digitala hatet som upptäcktes grundade sig på etnicitet och religion, varav islamofobi och antimuslimsk rasism var den dominerande formen. Med dessa rapporter, samt Malmö stad arbete med att tillgodose Malmöbornas mänskliga rättigheter utifrån stadens policys för mänskliga rättigheter, som grund pågår nu arbetet med att ta fram en handlingsplan mot islamofobi och antimuslimsk rasism.

I övrigt arbetar Malmö stad bland annat med förebyggande arbete i rekryteringsprocesser och främjande arbete genom kultur.

Beställ rapporter

Här kan du beställa rapporterna ”Kartläggning av Malmö stads arbete mot rasism och homofobi samt rekommendationer för att stärka stadens arbete framåt” och ”Malmö - trygg och säker digital stad”


Välj rapport * (obligatorisk)
Välj rapport


Främjande arbete genom kultur

Kommunstyrelsen gav kulturförvaltningen i uppdrag att ta fram program och kulturarrangemang som syftar till att motverka afrofobi och islamofobi.

Fristående kulturorganisationer kan under 2022-2023 söka projektstödet Öppna Malmö för kulturprojekt och arrangemang som belyser frågor kring diskriminering och rasism, med särskilt fokus på antisvart och/eller antimuslimsk rasism.

Publikationer om nationellt och lokalt arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism

sv