Malmö stad
$left
$middle

Malmömodellen för kontinuitet – Malmö stads arbetssätt för hemtjänsten

I Malmö stad arbetar hemtjänsten efter ”Malmömodellen för kontinuitet”. Syftet med Malmömodellen är att brukare ska få mer att säga till om i planeringen av hur och när hemtjänstinsatser ska utföras. Samtidigt ska omvårdnadspersonalen få ökat inflytande över sitt dagliga arbete.

Kärnan i hemtjänstens uppdrag är att skapa förutsättningar för bästa möjliga hälsa, vård och omsorg åt alla hemmaboende som behöver det. Arbetet i hemtjänsten utförs ofta hos äldre personer med omfattande och komplexa stöd- och vårdbehov. Därför behöver arbetet följa en tydlig modell som säkrar både kvalitet och likvärdighet.

Med Malmömodellen planerar hemtjänsten utifrån varje persons individuella behov för att kunna ge en trygg vård och omsorg. Arbetsmodellen gör också att omvårdnadspersonalen blir mer delaktig i planeringen av sitt dagliga arbete.

Malmömodellen för kontinuitet håller i dagsläget på att införas i alla Malmö stads 50 hemtjänstsektioner.

Arbetssätt

Malmömodellen för kontinuitet har fyra hörnstenar: fast omsorgskontakt, omvårdnadslag och insats- respektive dagsplanering.

Fast omsorgskontakt

Alla som får hemtjänst i Malmö ska erbjudas en fast omsorgskontakt, vanligtvis en undersköterska inom omvårdnadspersonalen. Den fasta omsorgskontakten är den som utför hemtjänstinsatserna när hen är i tjänst. Syftet är att skapa förtroende och bidra till trygghet i vardagen. Varje omsorgskontakt har i regel fem till åtta personer man ansvarar för.

Omvårdnadslag

Ett omvårdnadslag är en mindre arbetsgrupp av undersköterskor och vårdbiträden som har ansvarar för ett visst antal personer som har hemtjänst. Omvårdnadslaget har ett gemensamt ansvar för att dessa personer får sina behov tillgodosedda, även när omsorgskontakten inte är i tjänst. Lagarbetet innebär också att de som får hemtjänst bättre lär känna den personal som kommer.

Insatsplanering

Den fasta omsorgskontakten planerar när och hur de beviljade insatserna ska utföras tillsammans med personen som får hjälpen. Utifrån planeringen skapas en genomförandeplan som gör det möjligt för den fasta omsorgskontakten och omvårdnadslaget att arbeta på samma sätt.

Dagsplanering

En hemtjänstkoordinator planerar det dagliga arbetet utifrån underlaget från de fasta omsorgskontakterna. Denna planering vägleder hemtjänstpersonalen och säkerställer att den äldre får sina insatser i rätt tid och av rätt personal. Samarbetet mellan den fasta omsorgskontakten, omvårdnadslaget (hemtjänstpersonalen) och hemtjänstkoordinatorn är kärnan i Malmömodellen.

Stödmaterial

Ta del av Malmö stads stödmaterial och mer information om fast omsorgskontakt.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv