Malmö stad
$left
$middle

Samarbeten mot diskriminering

Malmö stad kan inte på egen hand motverka diskriminering. Därför slår vi oss samman med föreningar, akademi samt andra myndigheter och kommuner – både nationellt och internationellt.

Unesco LUCS

Malmö stad är tillsammans med Botkyrka och Eskilstuna grundare av Norra Europas första lokala Utvecklingscenter inom Unesco.

Unesco LUCS är en svensk förening och kunskapsplattform där kommuner, lärosäten, föreningar och andra organisationer kan vara medlemmar. Föreningens syfte är att åstadkomma en socialt hållbar utveckling i etniskt blandade områden genom att i allians mellan forskning, förvaltning och föreningsliv arbeta med begrepp som

  • platsidentitet och social gemenskap
  • lika rättigheter oavsett bakgrund och härkomst
  • interreligiös och interkulturell dialog.

Arbetet inom Unesco LUCS handlar om att vässa arbetet med mänskliga rättigheter och synliggöra diskriminerande strukturer för att kunna åtgärda dessa. Ett led i arbetet med att skapa långsiktigt hållbar utveckling är att mobilisera gemensamma resurser och kunskaper för att bygga jämlikhet och sammanhållning över etniska och religiösa gränser. Det främsta verktyget är arbete med så kallade kunskapspiloter.

ECCAR: europeiska koalitionen av städer mot rasism

På initiativ från UNESCO startades den internationella organisationen ECCAR. Organisationen består av en sammanslutning av städer som arbetar för att motverka rasism, diskriminering och främlingsfientlighet.

2006 fattade kommunstyrelsen ett beslut om att även Malmö skulle ansluta sig till koalitionen.

Handlingsprogram i tio punkter

ECCAR har utvecklat ett handlingsprogram i tio punkter som stödjer städernas arbete mot rasism. De tio åtagandena är anpassade till de lokala myndigheternas olika kompetensområden som till exempel utbildning, bostäder och sysselsättning.

För Malmö stad utgör ECCARs 10-punktsplan ett viktigt underlag i arbetet mot rasism, diskriminering och främlingsfientlighet. Vartannat år ska en rapport lämnas in över arbetet utifrån planen.

Antirasistiska filmdagar

Antirasistiska filmdagar startade 1993 på initiativ från Malmö stad. Filmdagarna driva av ett antirasistiskt nätverk med representanter från Malmö stad, föreningar och organisationer i Malmö. Aktiviteterna består huvudsakligen av en veckas filmvisning och samtal tillsammans med elever och lärare från skolorna i Malmö.

Efterhand har filmdagarna blivit en stor och betydelsefull insats mot rasism och främlingsfientlighet. Innehållet har utvecklats från att enbart ha koncentrerats på ras och etnicitet till ett breddat fokus på mänskliga rättigheter.

Antirasistiska filmdagar leds av FilmCentrum syd som är huvudman för verksamheten. Malmö stad stödjer dels ekonomiskt och dels genom ett årligt ekonomiskt anslag från kommunstyrelsen.

Antirasistiska filmdagar sker varje år en vecka i slutet av november och genomförs av FilmCentrum Syd, Juniora, Panora och Folkets Bio Malmö.

Sidan senast uppdaterad:

sv