Lokal utveckling
Enheten lokal utveckling stöttar och samordnar arbetet i staden för att fånga upp vad som händer i Malmös olika områden. Områdena ska utvecklas tillsammans med de som bor och verkar där. Så skapas engagemang och involvering och ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållanden stärks.
Förvaltningar, företag och civilsamhälle skapar, med stöd av enheten, tillsammans en bild av vilka behov som finns i områdena för att Malmö stad ska kunna rikta insatser rätt. Det kan röra sig om allt ifrån att företagen behöver stöd, att den fysiska miljön kan bli bättre, att det behövs fler jobb eller på andra sätt göra livet bättre för invånarna. Syftet är också att stärka engagemang, egenmakt och tillit genom dialog och samverkan.
Lokal utveckling är ett långsiktigt arbete och har utretts under en lång tid där samtliga av stadens förvaltningar och bolag har varit med.
Områdesgrupper
En viktig del i arbetet är att jobba nära lokalt förankrade aktörer i de olika områdena. Representanter från området ses regelbundet, i så kallade områdesgrupper, där enheten kan ta reda på vilket stöd som behövs. I grupperna finns representanter från föreningar, skolor, förskolor, fritidsgårdar, hyresvärdar och andra lokala aktörer.
I vissa områden finns det redan etablerade områdesgrupper och andra nätverk, medan andra kommer att startas upp. Enheten kan också hjälpa till att koppla ihop olika nätverk och aktörer som verkar för liknande saker.
Hela Malmö stad samverkar
Uppdraget att samordna arbetet med lokal utveckling ligger hos fritidsförvaltningen samtidigt som alla stadens förvaltningar och bolag ska arbeta enligt processen för lokal utveckling.
Exempel på hur arbetet kan se ut

Områdesgrupp, behov – Boende och aktörer ses i områdesgruppen och lyfter behovet av en öppen förskola.

Malmö stad, kännedom – Förskoleförvaltningen informeras om önskemålet och får veta att den lokala områdesgruppen fortsätter prata om frågan.

Områdesgrupp, kartläggning – Områdesgruppen ser att det behövs fler föräldrar som rör sig nära barnen och att föräldrarna behöver bättre stöd – till exempel familjecentral, föräldrastöd och föräldraförening.

Malmö stad, granskning – Enheten för lokal utveckling undersöker frågan och metoder tillsammans med de som arbetar löpande för barn och unga, universell prevention.

Test – Ett gemensamt förslag på lösning tas fram och testas i liten skala med några föräldrar från området.

Löpande uppdatering – Alla aktörer som är involverade hålls informerade om hur det går.

Resultat för genomförande – Malmö stads verksamheter utvärderar testet tillsammans, och resultatet visar att det fungerar bra. Beslutet om att genomföra insatsen fullt ut tas i Samverkansforumet barn och unga i Malmö (SBUM), där kommunen samarbetar med polisen och Region Skåne för att stötta barn och unga.
Definition av lokal utveckling
Definitionen är framtagen tillsammans med föreningar, lärosäten och andra aktörer under så kallade kunskapsträffar som Malmö stad bjudit in till.
Lokalt utvecklingsarbete är en inkluderande process där invånare, lokala aktörer och sektorsövergripande samarbeten arbetar för förändring baserat på lokalsamhällets unika resurser och behov.
Arbetet främjar egenmakt, gemenskap och långsiktiga, hållbara lösningar genom dialog, tillit och gemensamt ansvarstagande.
Sidan senast uppdaterad: