Malmö stad
$left
$middle

Så utvecklar vi Malmö tillsammans

Malmö stad har länge arbetat för att utveckla staden efter vad Malmöborna behöver. Nu ska kommunen bli bättre på att stötta och samordna. Tanken är att fånga upp behov och stärka initiativ från Malmös olika områden på ett mer tydligt och strukturerat sätt.

Så skapar vi en stad utifrån Malmöbornas behov

Malmö stad har länge arbetat för att utveckla staden efter vad Malmöborna behöver. Nu ska kommunen bli bättre på att stötta och samordna aktörer och boende i Malmös olika områden. Tanken är att fånga upp behov och idéer från olika delar av Malmö på ett mer tydligt och strukturerat sätt.

Mer involvering och rätt insatser

Målet med arbetssättet är att stärka närdemokratin – alltså att Malmöborna lätt ska kunna engagera sig kring vad som händer i deras område. Malmö stad får också mer information om var stadens resurser kan göra mest nytta.

En viktig del i arbetet handlar om barn och unga. Malmö stad jobbar hela tiden för att stärka det som är bra för alla stadens barn och unga – för att de ska få en trygg och bra uppväxt och inte hamna i svåra situationer.

Hela staden arbetar mot samma mål

Malmö stad arbetar för att göra staden mer hållbar – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Det här arbetet följer målen i Agenda 2030 och är en del av hur staden styr och planerar sin budget. Därför samarbetar alla som jobbar inom Malmö stad för att utveckla förhållandena i stadens olika områden.

För att skapa en strukturerad överblick över behoven och initiativen runt om i Malmö finns det en samordnande funktion i staden.

Tillbakablick i lokal närvaro

Tidigare var Malmö stads organisation uppdelad i olika stadsområden. Då byggdes relationer med aktörer och boende naturligt i vardagen.

För att säkerställa att alla får likvärdig service organiserades kommunen om. Olika samhällstjänster, som äldreomsorg, skola och socialtjänst blev egna förvaltningar med varsin politisk ledning. Efter förändringen minskade den lokala närvaron i vissa områden, och samordningen mellan förvaltningarna behövde stärkas.

Lokal utveckling – besluten 2024

Under hösten 2024 bestämde kommunfullmäktige att Lokal utveckling och Kraftsamlande insatser ska komplettera det befintliga arbetet med Universell prevention för barn och unga.

  1. Kraftsamlande insatser - Under en period på upp till tio år riktas extra stöd till barn och unga i de områden där behoven är som störst. Målet är att stärka jämlikhet och integration.
  2. Universell prevention för barn och unga - Ett arbetssätt som handlar om att löpande stärka sådant som är bra för alla barn och unga. Målet är att skapa en bättre miljö att växa upp i.
  3. Lokal utveckling - Ett löpande arbetssätt som handlar om att samordna och stötta insatser som kommer från i olika delar av Malmö. Målet är att göra staden mer hållbar för alla Malmöbor.

Kontaktinformation och länkar

sv