Så arbetar Malmö stad med beredskap
Malmö stad och Malmö ska ha motståndskraft och anpassningsförmåga att hindra eller minska konsekvenser inför eller vid en oönskad händelse. Och det gör vi bäst tillsammans.
Malmö stad har som kommun ett viktigt, omfattande och brett samhällsuppdrag som pågår dygnet runt. Det vi gör i vardagen för att lösa små eller stora problem gör oss starkare för att hantera olika typer av oönskade händelser. För att vara förberedda arbetar Malmö stad både förebyggande och förberedande med beredskap.
Malmö stad och Malmö ska vara resilient. Med resiliens menas förmåga att hantera förändringar och att fortsätta utvecklas.
Två viktiga delar i detta arbete är att:
- identifiera och åtgärda risker och sårbarheter
- stärka förmågan att fortsätta bedriva våra verksamheter trots påverkan.
Samhällets skyddsvärden
Målet med beredskapsarbetet är att Malmö stad och Malmö ska ha motståndskraft och anpassningsförmåga för att hindra eller minska konsekvenser för samhällets grundläggande skyddsvärden inför och vid en oönskad händelse.
Skyddsvärdena är:
- Människors liv och hälsa
- Samhällets funktionalitet
- Demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter
- Miljö och ekonomiska värden
- Nationell suveränitet
Vad är en oönskad händelse?
Med oönskad händelse menas i Malmö stad något som innebär, eller kan
riskera att utvecklas till,
- en påverkan på organisationen Malmö stads förmåga att bedriva
verksamhet eller upprätthålla förtroende - och/eller en samhällsstörning för samhället Malmö.
Så förbereder sig Malmö stad för oönskade händelser
Malmö stad arbetar dagligen för att förebygga, upptäcka och hantera olika slags oönskade händelser. Vi har en ledningsprocess som utgår från förmågan att upptäcka, att förstå, att organisera och att leda. Genom våra verksamheter och tät samverkan med de som bor och verkar i staden har vi goda förutsättningar för att tidigt upptäcka signaler på oönskade händelser.
Händelsen kan vara allt ifrån påfrestande vädersituationer och olyckor till cyberattacker och elavbrott. Det kan vara en vardagshändelse eller en större händelse som pågår under längre tid. Därför är det viktigt att ha en god förmåga för att möta olika typer av oönskade händelser i hela samhället, från myndigheter till medborgare.
Kommunens arbete med hantering av oönskade händelser utgår ifrån planen för hantering av oönskade händelser. Utöver detta har alla förvaltningar och bolag inom kommunen egna planer för hur de ska hantera oönskade händelser. Ett tydligt exempel på en oönskad händelse var COVID-19 pandemin.
Hot i vårt samhälle
Hot mot vårt samhälle varierar och förändras kontinuerligt, både mot Sverige och Malmö. Det kan utgöras av cyberattacker eller spridning av felaktig information som kan skapa rädsla, oro och ökad polarisering. Det kan också handla om påfrestande väder som kan orsaka översvämningar och elavbrott.
Att förbereda sig inför hot och risker som är väderrelaterade är en viktig del av Malmö stads klimatanpassningsarbete. Genom klimatanpassning arbetar Malmö stad långsiktigt med att hitta hållbara lösningar för klimatförändringens utmaningar.
Vanliga frågor och svar om beredskap
Var kan jag få information från kommunen vid kris?
Du kan hitta information på malmo.se, i Malmö stads sociala medier, samt på våra digitala anslagstavlor. Du kan även lyssna på Sveriges radio – P4 Malmöhus som är vår beredskapskanal. Om de ordinarie kanalerna inte fungerar så kan vi öppna informationspunkter – fysiska förbestämda platser där invånarna kan få information vid längre samhällsstörningar eller då våra andra kanaler behöver förstärkas.
Hur agerar Malmö stad i en osäker omvärld?
Vi följer utvecklingen i omvärlden noga och för kontinuerlig dialog med relevanta myndigheter och andra aktörer. Ur Malmö stads perspektiv gäller vårt grundläggande uppdrag att bedriva vår verksamhet och att anpassa vår förmåga efter läget i staden och omvärlden. Vid höjd beredskap kan det tillkomma nya uppgifter till kommunen.
Hur arbetar Malmö stad med trygghetspunkter?
När en oönskad händelse sker i Malmö görs en bedömning av vilka konsekvenser som uppstår för de som bor, verkar och vistas i Malmö. Utifrån bedömningen anpassar Malmö stad vilket stöd som ges till de som har behov av stöd från det offentliga. Malmö stad samarbetar tätt med aktörer som verkar i Malmö såsom civilsamhället, myndigheter för att få en så god bild av behoven som möjligt.
Det är vi vana vid att göra, vid exempelvis bränder i bostadshus. Då kan vi till exempel öppna upp en gymnastiksal eller annan passande lokal, i närheten av var det behövs och arbeta för att möta de behov som finns.
Information om detta kommer när det blir aktuellt delas via vanliga kommunikationskanaler.
Vad kan jag göra om jag känner oro?
Det är en orolig omvärld med krig och konflikter i vår närhet, förhöjd terrorhotsnivå och vi drabbas oftare av omfattande konsekvenser av klimatförändringar. Det finns de, både vuxna och barn, som känner oro och rädsla med anledning av utvecklingen i omvärlden och uttalanden om säkerhetsläget. Många barn har sett och hört saker i sociala medier som de kan behöva hjälp av vuxna att hantera. I Malmö finns också många människor med tidigare erfarenhet av krig. På vår sida om krisstöd kan du läsa mer om hur du kan hantera och prata om oro och vad det finns för stöd att få vid händelser.
Sidan senast uppdaterad: