Så ska du göra vid ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
VMA står för Viktigt meddelande till allmänheten och är ett varningssystem för att snabbt kunna nå många. Exempel på tillfällen när varningen kan rädda liv är vid gasutsläpp, stor brand (giftig rök) eller annan allvarlig händelse.
VMA används vid olyckor och allvarliga händelser och vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner. Viktiga meddelanden går ut via radio och TV samt på webben. I vissa fall innefattar ett VMA även sms och en VMA-signal utomhus.
Vid sju sekunders tut, gå inte ut!
VMA-signalen, som också brukar kallas ”Hesa Fredrik”, är en 7 sekunder lång ton följd av 14 sekunders tystnad. Signalen ljuder i minst 2 minuter.
Vad ska du göra när du hör VMA-signalen?
- Gå inomhus eller stanna inne där du är.
- Stäng dörrar, fönster och ventilation.
- Lyssna på lokalradio för information.
Meddelande på radio och TV
Då signalen ljuder finns information om faran via P4 Radio Malmöhus, SR och SVT. VMA kan också gå ut enbart som ett informationsmeddelande via radio och TV utan att signalen används.
Sveriges radio har ett särskilt beredskapsuppdrag och ska kunna sända nyheter även vid strömavbrott eller om internet ligger nere. I dessa lägen är det den lokala P4-kanalen som du ska ratta in på din radio.
Faran över
När faran är över, eller testet slut, ljuder en 30 sekunder lång signal. Information ges i radio även vid ett test.
Signaltest
Signalen testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då behöver du inte gå in!
Skicka in felanmälan om VMA-signalen inte hörs
Om du inte hör VMA-signalen under signaltestet kan du skicka in en felanmälan till Malmö stad via e-post malmostad@malmo.se. Ange adressen du befann dig på när du inte hörde ljudet och huruvida du var ute eller inne.
Malmö stad kommer se över det uppmärksammade problemet och kontaktar därefter Myndigeten för samhällsskydd och beredskap om att vi identifierat behov av utbyggnad av tutor.
Ett tips är också att ladda ner 112-appen – SOS ALARM. Med den får du en egen ljudsändare som också fungerar inomhus om ett VMA skulle sändas. Samtidigt får du också direkt information om vad som inträffat, vilket utomhusljudsändarna inte klarar av. VMA sänds alltid även ut i radio och tv.
Information om VMA på andra språk
Nedan hittar du information om VMA och hur du kan lära dig om signalen ”Hesa Fredrik” på andra språk än svenska.
The sound signal "Hesa Fredrik" - Learn to hear the difference between the signals
“Hesa Fredrik” -hälytys - Opi äänimerkkien välinen ero
إشارة التنبيه " فريدريك الأجش" - تعلم الفرق بين الإشارات
Dhawaaqa seenyaalaha ”Hesa Fredrik” - Waa in aad barato farqiga u dhexeeya seenyaaleyaasha
VMA på fler språk
Frågor och svar om Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
Vem beslutar om att signalen VMA ska sändas?
Räddningschef, eller en räddningsledare, är den som beslutar om att VMA ska användas vid direkt fara för liv, hälsa och miljö.
Vad ska de som inte hör eller har nedsatt hörsel göra vid ett VMA?
Vid ett VMA skickas ett automatiskt SMS till alla som befinner sig i ett krisområde. Du som har nedsatt hörsel behöver därför inte anmäla dig till någon särskild tjänst för att ta del av VMA.
Det finns även andra lösningar för dig som har nedsatt hörsel för att ta del av viktig information. På Hörselskadades Riksförbunds hemsida kan du läsa mer.
När testas VMA?
VMA testas en gång per kvartal, vilket är första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Hur skiljer sig VMA mot flyglarm och beredskapslarm?
Allvarliga händelser kan skilja sig åt, därför finns det olika varningar som utfärdas med information om vad du ska göra när du hör dem. På krisinformation.se kan du läsa mer om vad som gäller vid flyglarm och beredskapslarm.
Sidan senast uppdaterad: