Så arbetar Malmö stad för att motverka felaktig information
Felaktig information kan användas för att skada, både dig som Malmöbo och våra verksamheter. Felaktig information kan vara allt från gamla nyheter som spridits i god tro till tekniskt korrekta och vilseledande halvsanningar, rykten, desinformation och otillbörlig informationspåverkan från främmande makt.
Malmö stad arbetar för att upptäcka, förstå och bemöta felaktig information om staden och dess verksamheter, både offline och på sociala medier.
Förmågan att bemöta den felaktiga informationen med tillförlitlig kommunikation är avgörande för att upprätthålla förtroendet för kommunen och i förlängningen att värna demokratin.
Malmö stads insatser mot felaktig information
- Bygga förtroende: Malmö stad arbetar ständigt med att bygga och upprätthålla förtroende genom sann kommunikation.
- Förvarna medborgare: Vid större händelser påminner Malmö stad Malmöborna om att vara vaksamma på felaktig information och var de kan hitta tillförlitlig information. Att förvarna har visat sig effektivt för att minska spridningen av felaktigheter.
- Omvärldsbevakning: Malmö stad arbetar aktivt för att upptäcka, förstå och bemöta felaktig information, både i det fysiska rummet och online. Genom intern utbildning och samarbete med olika aktörer hjälper vi till att sprida korrekt information.
- Sociala medier: I Malmö stads sociala mediekanaler motverkar vi felaktig information och bemöter faktafel, rykten, myter och desinformation i kommentarsfälten. Vi står upp för demokratiska värden och bemöter diskriminerande innehåll.
Malmö stad arbetar dagligen med dessa insatser för att skydda demokratin och upprätthålla tilliten till kommunens verksamheter.
Malmö stads uppdrag
Myndigheter som Malmö stad har utifrån regeringsformen ett uppdrag att arbeta demokratifrämjande och stå upp för de demokratiska värdena som finns i vår grundlag. Det är i förlängningen dessa värden som hotas om vi inte aktivt står upp för demokratiska värderingar och jobbar med att minska spridningen av felaktig information.
Malmö stads inriktning
Malmö stad ska ha en god förmåga att förebygga och hantera felaktig information, generellt och vid specifika händelser.
God förmåga innebär att:
- Vi arbetar enligt upparbetad ledningsprocess enligt Malmö stads plan för hantering av oönskade händelser för att upptäcka och förstå felaktig information som sprids om Malmö och Malmö stad
- Vi arbetar evidensbaserat med att bemöta den felaktiga informationen och gör det vid rätt tid, i rätt kanaler och av rätt verksamhet
- Vi är proaktiva och har låga trösklar för informationsdelning internt
- Vi arbetar med träffsäkra kommunikationsinsatser samt att bygga och upprätthålla förtroende för Malmö stads verksamheter
Sidan senast uppdaterad: