Så arbetar Malmö stad med civilt försvar
En komplex och föränderlig omvärld kräver ett brett perspektiv på hot. Därför jobbar Malmö stad med att förebygga och hantera en bredd av oönskade händelser.
Kommuners ansvar i arbetet med civilt försvar och beredskap
Malmö stads cirka 30 000 anställda jobbar med sina samhällsviktiga uppdrag som grunden för stadens förmåga och arbetet med det civila försvaret. Att stadens medarbetare fortsätter gå till jobbet och utföra sitt samhällsviktiga uppdrag, så långt det är möjligt, är därmed en viktig beståndsdel för att hela samhället ska kunna fortsätta fungera.
Om det utbryter krig i vårt närområde, eller om läget i övrigt i omvärlden allvarligt påverkar Sverige eller hotar vår säkerhet och självständighet, kan regeringen besluta om höjd beredskap. I ett sådant läge har Malmö stads fokus på att ställa om förmåga och fortsätta bedriva viktig verksamhet, exempelvis att bedriva barnomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.
Vad innebär höjd beredskap?
Höjd beredskap betyder att regeringen får större handlingsfrihet att agera och fatta olika beslut. I ett sådant läge har varje kommun ett ansvar att fortsätta bedriva sin samhällsviktiga verksamhet, exempelvis att erbjuda barnomsorg och bedriva kommunal hälso- och sjukvård.
Alla mellan 16 och 70 år som bor i Sverige kan behöva hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig, det kallas totalförsvarsplikt. Det finns tre typer av totalförsvarsplikt; värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Om du arbetar inom en samhällsviktig verksamhet kan du komma att omfattas av den allmänna tjänsteplikten.
Skyddsrum
Det finns skyddsrum i Malmö och alla ägs av fastighetsägare. Fastighetsägaren både äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett övergripande ansvar för landets skyddsrum. Ytterst är det riksdag och regering som beslutar om skyddsrummens framtid.
Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast där du befinner dig. Det är olika hotbildsanalyser som bestämt var i Sverige skyddsrum ska finnas. Det har alltså aldrig varit ambitionen att bygga skyddsrum för hela befolkningen. Det beror på var man befinner sig om man behöver tillgång till skyddsrum.
Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM.
Här nedan finns information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om var de finns, hur de fungerar och vem som ansvarar för dem.
Vanliga frågor och svar om civilt försvar
Vem ansvarar för att öppna skyddsrum och underhålla dem?
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som kontrollerar att beståndet av skyddsrum vårdas och vidmakthålls på en sådan nivå att skyddsförmågan inte försämras. Fastighetsägaren underhåller själva skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening.
Finns det skyddsrum till alla i Malmö?
Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast där du befinner dig. Det är olika hotbildsanalyser som bestämt var i Sverige skyddsrum ska finnas. Det har alltså aldrig varit ambitionen att bygga skyddsrum för hela befolkningen. Det beror på var man befinner sig om man behöver tillgång till skyddsrum.
Hur ska jag få tag i mina mediciner vid höjd beredskap?
MSB och Socialstyrelsen rekommenderar de som brukar få mediciner eller förbrukningsartiklar utskrivna av hälso- och sjukvården att ha ett lager i hemmet för en månad i händelse av kris.
Vilken plikt omfattas Malmö stads anställda av?
Våra anställda förväntas fortsätta gå till jobbet utifrån att anställningsavtalet fortsätter gälla om inte du har en krigsplacering hos en annan aktör exempelvis Försvarsmakten. Malmö stad har under höjd beredskap också möjlighet att nyttja allmän tjänsteplikt som innebär att plikten i anställningsavtalet förstärks ytterligare och man beordras arbeta med plikt.
Vad är krigsplacering?
Enligt lagen om totalförsvarsplikt avser krigsplacering den placering som görs av totalförsvarspliktiga med värnplikt eller civilplikt. Begreppet krigsplacering används också för att beskriva att personen i fråga är registrerad hos Plikt- och prövningsverket med stöd av avtal. Det gäller dels personer som är rekryterade och utbildade av de frivilliga försvarsorganisationerna och som ska tjänstgöra hos en offentlig aktör vid höjd beredskap, dels vissa anställda.
Varför behövs en krigsorganisation?
Statliga myndigheter, kommuner och regioner ska fortsätta bedriva verksamhet så långt som möjligt under höjd beredskap och krig. En del arbetsuppgifter kommer se annorlunda ut och arbetet kan behöva göras under svåra förhållanden. Detsamma gäller också många företag. En bemannad krigsorganisation ger bättre förutsättningar för en organisation att upprätthålla sin verksamhet.
Sidan senast uppdaterad: