Beredskapsfunktioner
Malmö stads beredskapsorganisation består av beredskapsfunktioner som är tillgängliga dygnet runt, årets alla dagar. De säkerställer att Malmö stad alltid har en förmåga att hantera oönskade händelser, oavsett när de inträffar.
Malmö stad har i sitt ordinarie styr- och ledningssystem tre stadsövergripande beredskapsfunktioner som är tillgängliga dygnet runt för att bedöma, initiera och koordinera arbetet med en oönskad händelse. Det är tjänsteperson i beredskap, kommunikatör i beredskap och samordnare krisstöd i beredskap.
Vid mer komplexa och omfattande eller utdragna händelser kan vi behöva utöka antaler personer i beredskapsfunktionerna samt tillsätta de kompetenser som vi behöver för att ha förmåga att upptäcka, förstå, organisera och leda en oönskad händelse.
Samverkan med andra myndigheter och aktörer från civilsamhället och näringslivet är också en naturlig och viktig del av stadens beredskapsarbete.
Tjänsteperson i beredskap
Tjänsteperson i beredskap (TiB) är kontaktvägen in till Malmö stad vid en oönskad händelse. Polis, räddningstjänst och andra myndigheters kan vända sig hit. Stadens verksamheter kan också vända sig hit vid behov. TiB ansvarar för uppstart och initial hantering vid oönskade händelser inom Malmö stad samt verkar för samordning inom det geografiska området Malmö.
Samordnare krisstöd i beredskap
Samordnare krisstöd i beredskap (SKiB) bedömer händelsens påverkan på de människor som bor, verkar och vistas i Malmö och initierar och koordinerar vid behov en social respons som möter drabbade och berördas behov.
Kommunikatör i beredskap
Kommunikatör i beredskap (KiB) initierar och samordnar den inledande externa och interna kommunikationsarbetet vid en oönskad händelse utanför kontorstid för att möta informationsbehovet från medarbetare och medborgare. Kommunikatörer i beredskap arbetar också med att omvärldsbevaka och att upptäcka spridning av felaktig information på sociala medier i samband med oönskade händelser.
Sidan senast uppdaterad: