Malmö stad
$left
$middle

Bli bättre på beredskap

Om det inträffar en kris som pågår under en längre tid måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och mat. Därför är det viktigt att vara förbered och tänka igenom vad du och dina grannar behöver för att klara er under den första veckan.

Ju bättre förberedda vi är, för stort som smått, desto bättre är vi på att ta oss an oönskade händelser. Och vi gör det bäst tillsammans.

Beredskapen i Sverige och i Malmö är beroende av att du klarar den första veckan på egen hand, gärna längre. När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även när en oönskad händelse inträffar, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.

Är du redo för en vecka på egen hand?

Myndigheter rekommenderar att hushåll bör kunna hantera den första veckan utan samhällets hjälp. Fundera redan nu: Vad skulle du behöva om din vardag plötsligt förändrades? En enkel plan kan göra stor skillnad – både för din trygghet och din vardag!

En oönskad händelse kan påverka oss olika, vilket betyder att vi behöver ha olika saker hemma. Samtidigt finns det några grundläggande saker som du bör ha hemma för att klara den första veckan på egen hand. Mat, vatten och medicin till exempel. Fundera också gärna på hur du kan hålla dig varm utan värme från el. Och vet du hur du kan hålla dig informerad under ett elavbrott när mobilen är urladdad? Kolla in följande och läs hur du kan förbereda dig hemma.

En oönskad händelse kan påverka oss på olika sätt, det betyder att vi behöver ha olika saker hemma. För att klara den första veckan själv behöver du några grundläggande saker som mat, vatten och exempelvis medicin. Fundera också på hur du kan hålla dig varm om elen försvinner och hur du får information om mobilen dör under ett strömavbrott.

  • Dunkar och flaskor (att hämta vatten med)
  • Mat som klarar rumstemperatur (konserver, ris, pasta, bulgur, nötter, choklad m.m.)
  • Campingkök med bränsle (utomhus kan du använda en grill)

  • Alternativ värmekälla som inte drivs av el, om möjligt (t.ex. vedeldad kamin, element som drivs av t.ex. fotogen, gasol)
  • Ficklampa eller cykellampa med extra batterier
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder, filtar och sovsäck

  • Batteridriven radio eller vevradio
  • Batteri till radio
  • P4 är Sveriges Radios beredskapskanal under oönskad händelse.Ratta in din lokala P4-kanal för information
  • Extra batteripack (powerbank) eller vevladdare till mobiltelefon

Telefonnummer kan vara bra att ha nedskrivna vid begränsad tillgång till internet och mobilens kontaktbok.

Viktiga telefonlistan:

  • 112 SOS Alarm
  • 113 13 Informationsnummer vid allvarliga olyckor och kriser
  • 114 14 Polisanmälan (inte larm)
  • 1177 Sjukvårdsupplysningen
  • 040-34 10 00 Malmö stads kontaktcenter
  • Nummer till familj och vänner

  • Första hjälpen låda med det viktigaste för dig och din familj
  • Mediciner
  • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, t.ex. våtservetter och handsprit

På Lilla krisinfo finns information om beredskap som riktar sig till barn.

Viktigt meddelande till allmänheten, även kallat VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, samt vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner. När VMA-signalen ljuder bör du gå in, stänga fönster och dörrar och lyssna på lokalradion för information.

Malmöbornas bästa beredskaptips!

Hur kan vi bäst förbereda oss för att hantera en kris tillsammans i Malmö? Jo genom att dela kunskap, råd och tips med varandra.

Fler tips från andra myndigheter och organisationer

Det finns andra myndigheter och organisationer som har många bra tips om hur du kan förbereda dig för en kris.

Frågor och svar om hemberedskap

Alla malmöbor är en viktig byggsten i Malmös beredskap. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället. Att ha hemberedskap för en vecka hjälper dig och dina närmaste, men ökar också hela samhällets beredskap.

I Sverige är vi vana vid att det mesta fungerar, som el, vatten, transporter, butiker och betalningar. Men vid en kris eller krig behöver du vara beredd på att allt inte kommer att räcka till alla samtidigt. Hjälpen kommer först gå till dem som behöver den bäst.

Myndigheter och organisationer kommer att göra allt de kan för att situationen så snart som möjligt ska bli bättre. Det finns planer för att hantera olika händelser, men du själv behöver också ha en beredskap, och vi behöver alla hjälpas åt.

Det är en orolig omvärld med krig och konflikter i vår närhet, förhöjd terrorhotsnivå och vi drabbas oftare av omfattande konsekvenser av klimatförändringar. Det finns de, både vuxna och barn, som känner oro och rädsla med anledning av utvecklingen i omvärlden och uttalanden om säkerhetsläget. Många barn har sett och hört saker i sociala medier som de kan behöva hjälp av vuxna att hantera. I Malmö finns också många människor med tidigare erfarenhet av krig. På vår sida om krisstöd kan du läsa mer om hur du kan hantera och prata om oro och vad det finns för stöd att få vid händelser.

Sverige har inte längre kvar de statliga beredskapslager av livsmedel som fanns under Kalla kriget. Kommuner har inte ansvar för att se till att alla får mat. Det finns heller ingen statlig myndighet som har det ansvaret. Du är själv ansvarig för ditt eget hushålls matförsörjning om en kris skulle hända. Däremot så finns matförråd på boenden som kommunen ansvarar för. Mer information om beredskapslager: Beredskapslager (msb.se)

Sidan senast uppdaterad:

sv