Malmö stad
$left
$middle

Finskt förvaltningsområde och sverigefinnar

Malmö stad är del av det finska förvaltningsområdet. Det betyder att finsktalande och sverigefinska Malmöbor har utökade rättigheter i enlighet med lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724).

Utökade rättigheter för finska språket

Utöver de allmänna bestämmelserna som gäller alla fem nationella minoriteter har Malmöbor utökade rättigheter för finska språket, vilket innebär att:

  • finsktalande och sverigefinska barn har rätt till förskoleverksamhet på finska
  • finsktalande och sverigefinska Malmöbor har rätt till äldreomsorg på finska
  • finsktalande och sverigefinska Malmöbor har rätt att använda finska i kontakt med kommunen.

Malmö stads arbete med finskt förvaltningsområde

Genom att bli del av det finska förvaltningsområdet har Malmö stad åtagit sig ett större ansvar för att skydda och främja det finska språket och därigenom även den sverigefinska kulturen. Arbetet med finskt förvaltningsområde utgår ifrån fem fokusområden som har tagits fram i samråd med finsktalande och sverigefinska Malmöbor. Dessa är förskola, skola, äldreomsorg, kultur och kommunikation.

Styrdokument för arbetet med finsktalande och sverigefinska Malmöbors rättigheter

Läs om Malmö stads arbete med finskt förvaltningsområde och sverigefinnars rättigheter i Program för den nationella minoriteten sverigefinnar. Programmet kan beställas från Sanna Jälevik via e-post sanna.jalevik@malmo.se.

Samrådsmöten med sverigefinska Malmöbor

För att ge sverigefinska Malmöbor möjlighet till inflytande och delaktighet i frågor som berör gruppen, håller Malmö stad samrådsmöten med sverigefinska Malmöbor.

Arbete inom respektive fokusområde

Barn med finsk anknytning som bor i Malmö har rätt till förskola som drivs helt eller till väsentlig del på finska. Det finns inga krav på att barnet talar finska eller att det talas finska hemma för att ta del av den finskspråkiga förskoleverksamheten. Syftet med finsk förskola är att utveckla barnets finska språk och kulturella identitet.

Malmö stad har en finskspråkig förskoleavdelning som heter Lankarulla på Spinneriets förskola. Dessutom erbjuder vi det uppsökande finska språkstödet Rukki, som innebär att en finsktalande pedagog besöker barn med finsk anknytning på deras förskolor runt om i staden.

Malmö stad anordnar också öppen förskoleverksamhet på finska i Nydala.

Malmö stad erbjuder modersmålsundervisning i finska för elever i grundskolan, även i förskoleklass då det är ett nationellt minoritetsspråk. Undervisning ska erbjudas även om eleven inte använder språket dagligen i hemmet. Modersmålsundervisning i finska kan ges som förstaspråk (elevens modersmål eller starkaste språk) eller som andraspråk (nybörjarspråk).

Finsktalande och sverigefinska Malmöbor har rätt till äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska. Malmö stad utvecklar finskspråkiga profilavdelningar på följande vård- och omsorgsboenden:

Malmö stad anordnar även veckovis seniorträffar på Café Sommaren i Augustenborg samt seniorbastu på Tuppen på fredagar.

Varje år arrangerar Malmö stad en rad arrangemang som kopplar till det finska språket och sverigefinsk kultur. Aktuella arrangemang hittar du på kulturverksamheternas sidor på malmo.se samt via sidan nedan.

Finsktalande och sverigefinska Malmöbor har rätt att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med kommunen i enskilt ärende där kommunen är beslutsfattare. De har även rätt till att få en skriftlig översättning av beslutet. Kommunen får bestämma hur och när den finskspråkiga servicen ska erbjudas.

I ett pilotprojekt testar nu kontaktcenter möjligheten att erbjuda service på finska. Nu finns alltså möjligheten att i telefonkontakt och vid besök på kontaktcenter fråga efter en finsk tolk.

Sverigefinska föreningar och nätverk

För dig som har intresse att delta i sverigefinska föreningsaktiviteter finns kontaktuppgifter till sverigefinska föreningar och nätverk.

Malmön Suomi Yhdistys
Finlandssvenska SkåneGillet
Finska Skrivarföreningen i Södra Sverige

Sverigefinska riksförbundet (SFRF) har samlat många länkar som kopplar till det finska språket och sverigefinsk kultur.

Kontakta oss

Sanna Jälevik

Titel:
Utvecklingssamordnare
Telefon:
040-341191
Mobiltelefon:
0768-552929

Sidan senast uppdaterad:

sv