Åldersvänliga städer - WHO
Malmö stad är sedan 2025 medlem i Världshälsoorganisationens (WHO) globala nätverk för åldersvänliga städer. Det innebär ett långsiktigt arbete för att göra staden mer tillgänglig, inkluderande och trygg för äldre Malmöbor.
Ett Malmö för alla åldrar
Allt fler Malmöbor lever längre – det är en positiv utveckling, men det innebär också nya utmaningar för staden. För att möta behoven hos en växande äldre befolkning behövs att staden tänker nytt kring hur vi planerar, utformar och utvecklar vår stad.
Det handlar inte bara om vård och omsorg, utan om att skapa en stad där alla – oavsett ålder – kan delta aktivt i samhällslivet, känna sig trygga och ha god livskvalitet.
Vad innebär medlemskapet?
Genom medlemskapet i WHO:s nätverk får Malmö stad tillgång till en beprövad metod och ett globalt kunskapsutbyte med över 1 400 städer världen över. Arbetet kommer att genomföras i fyra steg:
- Lyssna på äldre Malmöbors behov och önskemål
- Ta fram en handlingsplan med konkreta insatser
- Genomföra insatserna
- Följa upp och mäta resultat
Äldre Malmöbor kommer att bjudas in för att delta i processen. Malmöbornas erfarenheter och idéer är viktiga för att Malmö ska kunna formas till en plats där det är gott att åldras.
Sidan senast uppdaterad: