Malmö stad
$left
$middle

Så jobbar vi med dina rättigheter

Malmö stad utgår från de mänskliga rättigheterna. Det innebär att varje person har samma värde och rättigheter, oavsett bakgrund. Här hittar du samlad information om hur vi arbetar med att skydda och stärka dina demokratiska rättigheter.

Mänskliga rättigheter

Malmö ska vara en stad för alla där Malmöborna ges lika rättigheter och möjligheter att ta del av den service och de tjänster som kommunen erbjuder.

Barnets rättigheter

Malmö stad ser till att barns rättigheter alltid kommer först. Genom att följa barnkonventionen säkerställer vi att barns behov och rättigheter är viktiga i alla stadens verksamheter.

HBTQIA+

Malmö stads nämnder ska säkerställa HBTQIA+-personers lika rättigheter genom att aktivt arbeta med inkludering i sin verksamhet och löpande redovisa hur detta genomförs.

Jämställdhet

Malmö stad arbetar för att säkerställa jämställda demokratiska rättigheter. Alla, oavsett kön, ska ha lika möjligheter till makt, resurser och kommunal service.

Malmö stads pris för mänskliga rättigheter

Genom Malmö stads pris för mänskliga rättigheter vill Malmö stad motverka diskriminering och stärka demokrati och mänskliga rättigheter.

Nationella minoriteter

De fem nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar har stärkta rättigheter på flera områden som Malmö stad arbetar med.

Samarbeten mot diskriminering

Malmö stad kan inte på egen hand motverka diskriminering. Därför samarbetar staden med föreningar, akademi och andra myndigheter och kommuner – både nationellt och internationellt.

Öppna Malmö

Öppna Malmö är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter med ett gemensamt syfte: alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar.

Agenda 2030

Malmö stad arbetar för en rättvisare värld genom Agenda 2030, som omfattar 17 globala mål för att minska fattigdom, bromsa klimatförändringarna och skapa fredliga samhällen. Dessa mål är nu en viktig del av stadens budget och utvecklingsarbete.

Asylsökande och nyanlända

Under asyltiden har asylsökande få kontakter med kommunen, med undantag för ensamkommande barn där kommunen tar extra ansvar. Samtliga barn har bland annat rätt till skola under asyltiden. Efter uppehållstillstånd hjälper kommunen personen istället för Migrationsverket.

Kompetenscentrum mot våld i nära relationer

Kompetenscentrum stärker demokratiska rättigheter genom att utbilda yrkesverksamma om våld i nära relationer. Genom samarbete mellan skånska kommuner arbetar centret aktivt för att synliggöra och motverka våld.

Lokal utveckling

Malmö behöver samordna sitt arbete lokalt för att utveckla stadens olika områden. Det handlar om att förstå vad som händer i varje område och samarbeta för att stärka företagandet, förbättra infrastrukturen, skapa jobb, stärka hållbarhet och öka livskvaliteten för Malmöborna.

Malmömodellen för kontinuitet

Malmömodellen stärker demokratiska rättigheter genom att ge både Malmöbon som har hemtjänst och personalen mer inflytande. De med hemtjänst har större möjlighet att påverka sin egen omsorg samtidigt som personalen har ökat inflytande över sitt dagliga arbete.

Motverka hemlöshet

Malmö stad arbetar aktivt för att motverka hemlöshet. Detta görs genom att hantera utmaningar som låga inkomster och brist på billiga bostäder, med målet att ge alla invånare möjlighet till en trygg bostad.

Tillgänglighet och funktionsrätt

Funktionsstöds- och tillgänglighetssamordnare arbetar med att öka dialogen med Malmöborna och med att förmedla kontakter, exempelvis mellan föreningar och tjänstepersoner. De vägleder och tar emot frågor och synpunkter i frågor om tillgänglighet.

Åldersvänliga städer

Malmö stad är sedan 2025 medlem i Världshälsoorganisationens (WHO) globala nätverk för åldersvänliga städer. Det innebär ett långsiktigt arbete för att göra staden mer tillgänglig, inkluderande och trygg för äldre Malmöbor.

Kraftsamling mot rasism

Malmö stad ansvarar för att Malmöborna ska ha lika rättigheter och möjligheter att ta del av den service och de tjänster som kommunen erbjuder. Som arbetsgivare, beslutsfattare och opinionsbildare har Malmö stad en nyckelroll i arbetet för ett Malmö fritt från diskriminering.

Trygghetsskapande arbete

Malmö stad arbetar för att alla ska känna sig trygga. Det handlar till stor del om samarbeten för social hållbarhet, men också om riktade satsningar där det särskilt behövs.

Kontaktinformation och länkar

sv