$left
$middle

Foto: Colourbox

Serveringar ska erbjuda återanvändbara matlådor och muggar

Nu ska du kunna få din take away-mat i matlåda och mugg som kan återanvändas när du är på café, restaurang och andra matförsäljningsställen. Syftet är att minska miljöpåverkan.

Det är nya regler som gäller för restauranger, caféer, food trucks, festivaler och andra matförsäljningsställen utifrån EU-direktiv om engångs­förpackningar. Företag kan fortsatt använda engångsprodukter, men måste enligt den nya lagen kunna erbjuda återbrukbara alternativ.

För miljöns och klimatets skull ska vi minska på användningen av engångsartiklar. Målet är att förbrukningen av muggar och matlådor som är engångsplastprodukter ska ha minskat med 50 procent mellan åren 2022 till och med 2026.

Kravet omfattar inte matställen som säljer mat och dryck i engångsförpackningar som gjorda helt av papper eller kartong.

Återbrukbara muggar och matlådor ska vara utformade för mat och dryck och som kan användas flera gånger utan att livsmedelssäker­heten påverkas.

Kravet på att kunder ska kunna erbjudas en återbrukbar matlåda eller mugg gäller för företag som serverar 150 eller fler en­gångsmuggar eller -matlådor i genomsnitt per dag. År 2026 kommer gränsen sänkas till 75 engångsmat­lådor och -muggar.

sv