$left
$middle

Korkar på vattenflaskor Foto: Colourbox

Korken på flaskan ska sitta på

Undrar du varför du inte kan skruva av plastkorken helt på din vatten- eller läskflaska längre? Eller varför du inte kan ta bort mjölkförpackningens kork? Det är för att det kommit nya krav på dryckesförpackningar för att minska engångsförpackningars miljöpåverkan.

Nu ska korkar och lock sitta fast på flaskor och andra dryckesförpackningar som är helt eller delvis gjorda av plast. Det har kommit nya krav som gör att förpackningsproducenter är tvungna att konstruera flaskor så att korkarna alltid sitter kvar på flaskorna. Detta har införts för att minska nedskräpning av plast i miljön.

Kraven infördes den 1 juli 2024. Producenter ska ha en förbättrad utformning av dryckesbehållare. Nu är endast dryckesprodukter tillåtna att säljas i Sverige om de har korkar eller lock som sitter kvar vid dryckesbehållaren under hela användningen.

Kravet gäller producenter som gör flaskor som rymmer högst tre liter och som är avsedda för dryck, till exempel vatten- och läskflaskor, juice- och mjölkförpackningar som är gjorda helt eller delvis av plast. Kravet gäller inte muggar.

Detta är en del av EU:s engångsplastdirektiv som syftar till att minska engångsprodukters miljöpåverkan.

sv