$left
$middle

Henrik Drakhed, verksamhetschef för Ung i sommar

Ung i sommar 30 år – firar med rekordsiffror

Tre decennier. Totalt 60 000 ungdomar. När Ung i sommar firar 30 år är det till på köpet en ny rekordsäsong. Under 2024 års praktikperioder erbjöds 5 023 ungdomar praktikplats. 369 fler än förra årets rekord.

Henrik Drakhed, verksamhetsansvarig för Ung i sommar, blickar tillbaka med viss stolthet.

– Det är fantastiskt att få driva en verksamhet som har funnits så pass länge och som ungdomar faktiskt aktivt söker sig till. Och intresset ökar för varje år vilket talar för attraktionsvärdet, säger han.

Ung i sommar har sedan starten haft som ambition att erbjuda ungdomar arbetslivserfarenhet, meningsfull sysselsättning och, så klart, lön för mödan. På senare år har det från politiskt håll dessutom kommit att bli en allt mer prioriterad satsning: Ambitionen är att alla ungdomar som söker ska kunna erbjudas plats. Därmed har verksamheten fått ännu större uppmärksamhet.

– Det stora engagemanget från stadens förvaltningar betyder mycket. Så har det inte alltid varit – förr var det långt ifrån alla förvaltningar som hade möjlighet att ta emot praktikanter – så där har vi gjort ett stort arbete. Cirka 2500 av platserna är idag inom Malmö stad.

Samarbete med föreningar

Men det har funnits fler viktiga framsteg, menar Henrik Drakhed.

– Det strukturella arbete vi gjort med ideella föreningar har varit framgångsrikt. Idag samarbetar vi med 26 olika föreningar och tillsammans bidrar de med 1000 praktikplatser. 

– Vi har också i samarbete med stadens förvaltningar och föreningslivet etablerat fler anpassade platser för ungdomar med funktionsvariation. En annan sak är att vi utvecklat språksommar, det vill säga platser för nyanlända ungdomar som får språkträning i samband med praktiken.

När Ung i sommar körde i gång för 30 år sedan var det i en annan tid rent teknikmässigt. Digitala landvinningar har förenklat arbetet avsevärt.

– Förr satt vi med timlistor på papper och hade stora portoutgifter för allt som skulle skickas ut för påskrift. Nu är allting mycket smidigare med digitala överenskommelser och ungdomarna har egna ”Mina sidor” där de enkelt blir delaktiga i processen, säger Henrik Drakhed.

Attraktiv lösning

Intresset för Ung i sommar har tickat stadigt uppåt, både från ungdomarnas och arbetsgivarnas håll. Henrik Drakhed tror att det finns många orsaker till tillväxten.

– Dels kan det bero på att arbetsgivaravgifter har höjts, vilket gjort att det inte är lika billigt att anställa ungdomar längre. Dels kan det vara att restaurang- och liknanden branscher haft utmaningar på senare år vilket försvårat för unga att få jobb där, och därmed blir lösningar som Ung i sommar mer attraktiva.

– Vi ska inte heller underskatta den omfattande marknadsföring som vi gör, inte minst i sociala medier. Det bidrar till att vi når fler än tidigare.

Söker trygg upplevelse

Trots att mycket har hänt på 30 år, och trots att dagens ungdomar har andra erfarenheter och värderingar än ungdomar på nittiotalet hade, tror Henrik Drakhed att det mesta kring praktikupplägget är sig likt.

– Då som nu vill majoriteten av ungdomarna ha en trygg upplevelse och möjlighet att göra bra ifrån sig. Och för arbetsplatsernas del är det viktigaste fortfarande att ha ett bra och inkluderande bemötande, säger han.

Fakta

Ung i sommar erbjuder betald sommarpraktik som Malmöungdomar i åldern 16-19 kan ansöka till. Under fyra veckor får de en handledd praktik inom praktikområdena administration, barn och unga, förening och fritid, kultur, trädgård och underhåll, vård och omsorg. I år slogs 2023 års ansökningsrekord (5 205) när 5 968 ungdomar ansökte om praktikplats och i skrivande stund när sista praktikveckan är igång har ca 3 800 ungdomar gått ut i praktik denna sommar - jämfört med rekordet från 2023 då 3 416 stycken praktiserade. För arbetsgivare är detta en chans att få extra hjälp, få ett ungt perspektiv på sin verksamhet samtidigt som praktikplatsen står för ett engagerat handledarskap och skapar förutsättningar för trivsel, trygghet och säkerhet. Malmö stad står för ungdomarnas praktikersättning och olycksfallsförsäkring.

sv