Malmö stad
$left
$middle

Från vänster: Agneta Pleijel, Beata Umubyeyi Mairesse, Per Hagman, Ljudmila Ulitskaja och Thomas Korsgaard. Foto: Göran Segeholm, Celine Nieszawer, Eva Edsjö, Cato Lein och Simon Klein Knudsen

Pleijel, Hagman och Ulitskaja till Författarscenen

När Författarscenen drar igång sin höstsäsong väntar besök av fem författare från fyra olika länder – Agneta Pleijel, Thomas Korsgaard, Per Hagman, Beata Umubyeyi Mairesse och ständigt nobelpristippade Ljudmila Ulitskaja.

– Det är en mycket spännande kvintett som gästar oss under hösten. Författare med väldigt skilda uttryck och teman. Författarskap som skildrar såväl världens grymheter som en inre och personlig kamp, säger Författarscenens producent Per Bergström.

Mairesse 30 år efter folkmordet i Rwanda

Den omkringliggande grymheten och den personliga kampen möts också i den rwandiska författaren Beata Umubyeyi Mairesses hyllade roman ”Alla dina skingrade barn”, som visar på sorgen i spåren av folkmordet i Rwanda. 30 år efter folkmordet inleder Mairesse höstsäsongen den 9 september med ett samtal med kulturskribenten Per Svensson.

Korsgaard och Ulitskaja på scenen i oktober

I oktober gästas scenen av danska Thomas Korsgaard och den ständigt nobelpristippade ryska författaren Ljudmila Ulitskaja. Korsgaard, som har kallats för en dansk motsvarighet till Édouard Louis, är aktuell med den avslutande delen i sin trilogi om jylländske Teo och hans väg från en inskränkt by till stan och insikten att det inte går att lösgöra sig från sitt förflutna.

Ulitskaja återkommer i sin tur ständigt till den ryska historien och det judiska kulturarvet, där hon bland annat närmar sig ämnen som hemland och exil, kärlek och saknad.

– Ulitskaja stämplades tidigare i år som så kallad utländsk agent och vars storslagna böcker är förbjudna i Ryssland. Sedan tio år lever hon i exil efter att ha förklarats som ”nationalförrädare”. Vi är mycket glada över att gästas av ett så lysande författarskap och det känns samtidigt mycket passande att hon kommer i samarbete med Dawit Isaak-biblioteket under Förbjuden kulturvecka, berättar Bergström.

Pleijel och Hagman – som närmat sig själva i författarskapen

De svenska författarna på scenen i höst är Per Hagman och Agneta Pleijel.

– Det känns kul att välkomna två så älskade och lästa författare med väldigt egna uttryck, och som båda närmat sig själva i sina författarskap. Pleijel som i sin biografiska romanserie på ett mycket modigt vis skildrar sitt liv och Per Hagman, som på senare år nått ut till en ny yngre läsekrets och närmast kultförklarats. I sin nya roman ”Johannes och du” skriver han om att låsas till en plats när livet varit en rastlös dröm om att vara någon annanstans, säger Bergström.

Författarscenen tar som vanligt plats i Ljusets kalender på Malmö stadsbibliotek, och alla samtal sänds även live digitalt på facebook och Biblioteket Play.

Program Författarscenen hösten 2024

9 september, klockan 19.00: Beata Umubyeyi Mairesse i samtal med Per Svensson

3 oktober, klockan 19.00: Thomas Korsgaard i samtal med Kristofer Folkhammar

14 oktober, klockan 20.00: Ljudmila Ulitskaja i samtal med Morris Wikström

20 november, klockan 19.00: Per Hagman i samtal med Rakel Chukri

4 december, klockan 19.00: Agneta Pleijel i samtal med Amanda Svensson

sv