Malmö stad
$left
$middle

Förra året vann Läkare i världen Malmö stads MR-pris. Regional samordnare Götaland för Läkare i världen, Joakim Månsson Bengtsson, tog emot beskedet för ett år sedan.

Vem stärker människors mänskliga rättigheter i Malmö år 2024?

Vem kommer att vinna Malmö stads Mänskliga rättigheter-pris i år? Du kan nominera en person eller organisation fram till 30 september.

Förra året vann Läkare i världen Malmö stads MR-pris. Men för att vinna behövs en nominering. Regional samordnare Götaland Läkare i världen är Joakim Månsson Bengtsson. För honom var redan en nominering en vinst i sig.

– Det kändes fantastiskt fint och varmt att bli nominerad. Våra volontärer kämpar så hårt för att vi ska kunna erbjuda vård och stöd till personer som vägrats eller begränsats i sin rätt och möjlighet till vård och hälsa, och det kändes fantastiskt att deras arbete syns och uppmärksammas, säger Joakim Månsson Bengtsson.

För Läkare i världen betydde den faktiska vinsten bland annat utrymme att dela med sig av vad organisationen gör.

– Tack vare priset fick vi utrymme att dela med oss av våra erfarenheter av att möta personer som befinner sig i en oerhört utsatt situation och sprida information, både i stadens kommunfullmäktige där vi mottog priset samt i tidningsintervjuer till följd av att vi vann MR-priset, säger Joakim och fortsätter.

– Det har lett till samarbeten och nya volontärer som engagerat sig så att vi kan hjälpa och stötta dem som är i behov av det än mer, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Att nominera en person eller organisation är en chans att uppmärksamma någon som stärker mänskliga rättigheter i Malmö.

– Jag uppmuntrar verkligen alla att nominera. En nominering betyder mycket i sig för organisationen eller personen som nomineras men det finns också en chans att den en nominerar faktiskt vinner! Så ta chansen och uppmärksamma insatser som stärker människors mänskliga rättigheter i Malmö, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Vet du någon organisation eller person som gör Malmö bättre genom att arbeta för mänskliga rättigheter?
Priset på 50 000 kronor delas ut på rådhuset i december.

FAKTA

Genom Malmö stads pris för mänskliga rättigheter vill kommunen motverka diskriminering och främja demokrati och mänskliga rättigheter.

Vem som helst kan nominera någon som har gjort en insats inom området mänskliga rättigheter i Malmö.

Nomineringsperioden för år 2024 är 1 september till 30 september.

Pristagare utses av en jury bestående av:

Amani Loubani (ordförande) (S)
Janne Grönholm (MP)
Roko Kursar (L)
Josefin Anselmsson Borg (M)
Farishta Sulaiman (M)

Prissumman är på 50 000 kronor. Vinnaren offentliggörs och priset delas ut i samband med årets sista kommunfullmäktigemöte i rådhuset.

sv