Malmö stad
$left
$middle

Nya regler om folk­bok­fö­ring för personer som kommer från Ukraina

Från 1 november kan du som har tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet bli folkbokförd redan efter ett år i Sverige. Samtidigt sker förändringar i vilket stöd du kan få från svenska samhället när du har blivit folkbokförd.

Lagen ”Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd” börjar gälla den 1 november 2024. Lagen innebär att du som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och har haft möjlighet att folkbokföra dig innan den 1 november men väljer att vänta till efter den 1 november får färre rättigheter i samhället. Du måste också folkbokföra dig redan efter 1 år i Sverige.

Du som väntar med att folkbokföra dig till efter 1 november riskerar att exkluderas från rätten till vissa ersättningar och socialförsäkringsförmåner gällande boende, barn, föräldraskap och åldrande. Du som varit folkbokförd senast den 31 oktober kommer att behålla dina förmåner även efter 1 november.

Det är svårt för dig att veta vilka socialförsäkringsförmåner du kommer att vara i behov av i framtiden, och att gå miste om rätten till vissa förmåner på grund av försenad folkbokföring riskerar därför att få stora konsekvenser för din privatekonomi nu och i framtiden.

Det innebär att du som kan folkbokföra sig redan nu ska göra det så snabbt som möjligt, för att inte gå miste om rätt till bland annat ekonomiskt stöd och socialförsäkringsförmåner från statliga och kommunala myndigheter. Både Skatteverket och Migrationsverket kommer att börja följa upp på de personer som har rätt att folkbokföra sig men låter bli att göra det.

sv