Folkbokföring för personer som kommer från Ukraina
Du som har flytt kriget i Ukraina och har varit i Sverige med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet i minst två år ska anmäla dig för att bli folkbokförd. När du folkbokför dig får du samma rättigheter och skyldigheter som andra som bor i Sverige.
Hur folkbokför du dig?
Besök Statens servicecenter snarast möjligt och lämna in din anmälan om folkbokföring. Du behöver också boka tid för identitetskontroll. Personalen på servicecenter kan boka tolk på ukrainska.
Vad innebär folkbokföring?
Folkbokföring betyder att du är registrerad hos Skatteverket och att du får ett svenskt personnummer. När du folkbokför dig kommer du inte längre att vara inskriven och få dagersättning och boende via Migrationsverket. Du ansvarar i första hand själv för din försörjning och måste själv se till att du har en inkomst. Via Arbetsförmedlingen kan du få råd och stöd kring att söka jobb. Om du har fyllt 20 år men inte 66 år kan du delta i etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen. Du skriver in dig i etableringsprogrammet på ett av Statens servicecenter.
Förändrade rättigheter och levnadsvillkor efter 1 november 2024
Lagen ”Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd” börjar gälla den 1 november 2024. Lagen innebär att du som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och har haft möjlighet att folkbokföra dig innan den 1 november men väljer att vänta till efter den 1 november får färre rättigheter i samhället. Du måste också folkbokföra dig redan efter 1 år i Sverige.
Du som väntar med att folkbokföra dig till efter 1 november riskerar att exkluderas från rätten till vissa ersättningar och socialförsäkringsförmåner gällande boende, barn, föräldraskap och åldrande. Du som varit folkbokförd senast den 31 oktober kommer att behålla dina förmåner även efter 1 november.
Det är svårt för dig att veta vilka socialförsäkringsförmåner du kommer att vara i behov av i framtiden, och att gå miste om rätten till vissa förmåner på grund av försenad folkbokföring riskerar därför att få stora konsekvenser för din privatekonomi nu och i framtiden.
Det innebär att du som kan folkbokföra sig redan nu ska göra det så snabbt som möjligt, för att inte gå miste om rätt till bland annat ekonomiskt stöd och socialförsäkringsförmåner från statliga och kommunala myndigheter. Både Skatteverket och Migrationsverket kommer att börja följa upp på de personer som har rätt att folkbokföra sig men låter bli att göra det.
Du som är 66 år eller äldre kan ansöka om äldreförsörjningsstöd via Pensionsmyndigheten.
Om du inte har någon inkomst kan du ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten i din kommun.
Utökad rätt till utbildning och skolplikt
Ukrainska flyktingar har utökad rätt till utbildning. Bland annat omfattas barnen av skolplikt i Sverige och vuxna har rätt till utbildning inom Kommunal vuxenutbildning (Komvux).
Det som krävs är alltså att man uppfyller kraven för att bli folkbokförd för att rätten till utbildning och skolplikt ska inträda, inte att man faktiskt har blivit folkbokförd och fått ett personnummer.
Plats i förskola
Barn kan börja i förskola när de har fyllt ett år. Du kan ansöka om plats om du arbetar, studerar, aktivt söker arbete eller om du är föräldraledig. Alla barn har rätt till plats i avgiftsfri allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller tre år, oavsett föräldrarnas sysselsättning och familjens situation.
Kontakt och rådgivning
Om du efter den här informationen fortfarande känner dig osäker kring folkbokföring ska du snarast ta kontakt med Integrationscenter.
Du kan nå Integrationscenter för rådgivning genom att besöka receptionen på Sallerupsvägen 11 D, på mail till mailadressen hampus.kristensson@malmo.se eller på telefonnummer 040-34 35 55.
Vi har öppet för samtal och besök måndag och torsdag klockan 13.00–15:00, och tisdag, onsdag och fredag klockan 9.00–12.00.
Vi kommer att hålla digital information gällande folkbokföringen den 16 oktober 2024 klockan 09:00. Om du vill delta behöver du maila till mailadressen hampus.kristensson@malmo.se för att få en länk till mötet.
Mer information
Kontaktinformation
Integrationscenter
- E-post:
- integrationscenter.asf@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 55
- Telefontider:
- Måndag och torsdag 14.00–16.00. Tisdag, onsdag och fredag 09.00–11.00.
- Postadress:
- Integrationscenter Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Sallerupsvägen 11D
- Besökstider:
- Måndag och torsdag 14.00–16.00. Tisdag, onsdag och fredag 09.00–11.00.
Sidan senast uppdaterad: