$left
$middle

Förskola och öppen förskola

I Malmö finns både förskolor och öppna förskolor. I förskola kan barn lära sig saker inför att de ska börja skolan. Öppna förskolan är en mötesplats för både föräldrar och barn.

Förskola

Barn kan gå i förskola från ett års ålder tills de börjar skolan. De flesta barn i Sverige går i förskola. Förskolan arbetar för barns utveckling och lärande. På förskolan är leken viktig och barnen får bland annat sjunga, dansa, göra musik, måla och spela teater. Små barn har väldigt lätt för att lära sig flera språk samtidigt. I förskolan lär sig barnet svenska och får en bra förberedelse inför att börja skolan. Förskolan kan också ge barn bättre hälsa och bättre förutsättningar att få ett jobb i framtiden.

Förskolan har ansvar för att alla barn får det stöd de behöver för sin utveckling. Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver.

I förskolan deltar barnet regelbundet och lär känna både andra barn och pedagoger.

Avgiften för förskolan anpassas efter familjens inkomst. Barn från tre år har rätt till ett visst antal timmar i förskola gratis.

Anmälan till förskola

Anmäl ditt barn till förskola senast fyra månader innan det datum du vill ha plats.

Du får svar via brev eller e-post när det finns en ledig plats. För att få platsen måste du tacka ja genom att skicka in ett svar inom en viss tid. Om du inte svarar förlorar barnet platsen och anmälan stryks.

När ditt barn har fått en plats i förskola, så ska du skicka in uppgifter om din inkomst, för att få rätt avgift.

Förskolor i Malmö

I Malmö finns ungefär 200 kommunala förskolor som Malmö stad ansvarar för. När du ansöker till en av Malmö stads förskolor är du garanterad en plats inom fyra månader från ansökningsdatum.

Du kan även söka plats på fristående förskolor. Då söker du direkt till den förskolan du är intresserad av. Fristående förskolor kostar lika mycket som kommunal förskola.

Öppettider i förskolan

Kommunala förskolor har öppet måndag–fredag klockan 06.15–17.30.

Om det behövs kan de förlänga öppettiden till 18.30.

Hur länge ditt barn är i förskolan beror på din sysselsättning och barnets behov. Alla barn har rätt till gratis allmän förskola, 15 timmar per vecka, från hösten det år de fyller tre år.

Samarbete mellan föräldrar och förskolan

Förskolan ska ha ett nära samarbete med föräldrarna. Därför är det viktigt att du som förälder pratar med personalen om det är något du funderar över eller vill berätta. Ett bra tillfälle att prata med personalen är då du hämtar och lämnar ditt barn. Förskolan ordnar också enskilda utvecklingssamtal där personal och föräldrar pratar om barnet och förskolan.

Om du har frågor som rör modersmålsstöd och språkutveckling ska du prata med rektorn på ditt barns förskola.

Om du behöver hjälp

Du kan få svar på frågor om förskola och hjälp med ansökan om plats genom ett personligt besök eller per telefon eller mejl. Du kan gå till Integrationscenter, stadshusets reception och Statens servicecenter Rosengård. Där finns personal på plats som kan hjälpa till. Du kan också ringa eller mejla till Malmö stad för att få hjälp.

Öppen förskola

Öppna förskolan är en öppen mötesplats för föräldrar och barn i åldern 0 till 6 år. Här är du som förälder med ditt barn hela tiden. Det är gratis och du behöver inte ansöka om plats. På öppna förskolan finns utbildade pedagoger som håller i sångstund och läser böcker för barnen. De kan också ge råd och stöd om du behöver det.

På alla Malmö stads öppna förskolor finns språkträning för dig som behöver lära dig mer svenska. Du kan ta med dina barn på språkträningen.

Kontakta oss

Integrationscenter

Telefon:
040-34 35 55
Telefontider:
Måndag och torsdag 14.00–16.00. Tisdag, onsdag och fredag 09.00–11.00.
Besöksadress:
Sallerupsvägen 11D
Besökstider:
Måndag och torsdag 14.00–16.00. Tisdag, onsdag och fredag 09.00–11.00.
sv