Malmö stad
$left
$middle

Barn och familj

Föräldrastöd

För dig som är förälder har Malmö stad särskilda kurser. På kurserna pratar vi om olika synsätt kring barns behov, vad rättigheter och skyldigheter betyder i praktiken och vad det svenska samhället kan erbjuda dig som förälder. Dessa kurser vänder sig främst till dig som har kommit som anhörig till en flykting eller ett ensamkommande barn.

Barnavårdscentral (BVC)

Alla barn under sex år bör ha kontakt med en barnavårdscentral. På BVC gör man hälsokontroller och ger vaccinationer till barn. På BVC kan man också få råd om allt som handlar om barns utveckling, samt vara med i en föräldragrupp. När barnet är inskrivet på BVC kommer barnet att bli kallat till besök hos sjuksköterska enligt BVC:s program. Man kan också kontakta BVC själv vid behov.

Personalen på BVC finns bland annat till för att ge stöd till föräldrar under barnets uppväxt. De samarbetar även med andra specialister och har kontakt med förskolor och skolor. Personalen på BVC har tystnadsplikt och om man behöver tolk kan BVC boka det. Man har rätt till tolk och det är gratis.

Alla besök hos BVC är frivilliga och kostar ingenting. Du väljer BVC genom att fylla i och skriva under en blankett som du kan hämta och lämna på BVC. Du kan också hämta blanketten hos 1177 Vårdguiden.

Obs! Om barnet blir sjukt ska man inte gå till BVC utan vända sig till en vårdcentral.

Familjecentraler i Malmö

På familjecentraler kan ditt barn leka i en inbjudande miljö samtidigt som du kan träffa andra vuxna. Familjecentralerna finns här för att stärka och inspirera dig som vårdnadshavare eller blivande förälder. Du kan alltid vända dig till familjecentralerna om du vill ställa frågor eller bara prata en stund. De vill förstärka det som du och din familj mår bra av.

Du kan komma till familjecentralerna när ditt barn är noll till sex år. Det kostar ingenting. Det finns familjecentraler som har öppen förskola, barnhälsovård, barnmorskemottagning och socialrådgivning. En del har öppen förskola, barnhälsovård och socialrådgivning, men har nära kontakt med barnmorskemottagning.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vänder sig till barn och ungdomar som är under 18 år och till förälder till barn under 18 år. BUP träffar barn och ungdomar som behöver hjälp på grund av psykisk ohälsa. Inom BUP arbetar bland annat psykologer, kuratorer och läkare. De flesta som arbetar inom BUP är också utbildade psykoterapeuter. En psykoterapeut försöker hjälpa människor att må bättre genom samtal, och ibland också genom lek, träning eller annat. Till BUP kan man som barn eller ungdom komma själv eller tillsammans med sina föräldrar.

Så söker du hjälp på BUP

Om det är första gången du har kontakt med BUP Skåne vänder du dig till En väg in. Här får du vägledning och råd, och vid behov får du tid till en av våra mottagningar. Du som är vuxen och oroar dig för ett barn eller en ungdom som mår dåligt kan också vända dig hit.

Telefon: 020-51 20 20

Telefontider: Vardagar klockan 8.00-16.30

Akutmottagning BUP: Cronqvists gata, ingång 130

Läkare på vårdcentral, skolsköterska, kurator och psykolog kan också skicka en remiss.

Inom BUP finns ett team som vänder sig till barn och ungdomar med psykisk ohälsa till följd av krig och tortyr. När man har varit med om svåra upplevelser kan man få några av följande reaktioner. Det kan man få även om man befinner sig i säkerhet och hotet är borta:

  • Koncentrationssvårigheter
  • Nedstämdhet
  • Sömnsvårigheter
  • Mardrömmar
  • Självmordstankar
  • Händelsen spelas upp inom en om och om igen
  • Sorg
  • Ilska och oro
  • Kissar på sig dag eller natt
  • Känslig för ljud
  • Svårt att umgås med vänner
  • Svettningar
  • Hjärtklappningar
  • Illamående och andningssvårigheter
  • Huvudvärk
  • Ont i kroppen.

Tandvård för barn

Barn brukar bli kallade att gå till tandläkaren vid 2-3 års ålder. Barn och ungdomar erbjuds regelbunden tandvård till och med december det år de fyller 23 år. Det beror på tandvårdens bedömning hur ofta man blir kallad till tandvården. Barn och ungdomar får nästan all tandvård de behöver utan kostnad.

Om man har besvär med tänderna eller vill göra en undersökning kan man boka tid hos tandläkare. Man kan välja att gå till en privat tandläkare eller till folktandvården. Väljer man inte någon tandläkare blir man kallad av den tandläkare som har ansvar för patienter i det område man bor.

Kan man inte komma till ett bokat besök är det viktigt att avboka tiden i god tid innan, annars får man betala en avgift.

Kontakta tandvården

För akut tandvård på helgen, ring 0771-160 170.Du kan ringa sjukvårdsrådgivningen, övrig tid, på telefon 1177.

Fritidsaktiviteter för barn

Läs mer

Kontakta oss

Integrationscenter

Telefon:
040-34 35 55
Telefontider:
Måndag och torsdag 14.00–16.00. Tisdag, onsdag och fredag 09.00–11.00.
Besöksadress:
Sallerupsvägen 11D
Besökstider:
Måndag och torsdag 14.00–16.00. Tisdag, onsdag och fredag 09.00–11.00.

Sidan senast uppdaterad:

sv