Malmö stad
$left
$middle

Vy över norra delen av Stadionområdet.

Ny Malmö stadion viktigt steg i utvecklingen av Stadionområdet

En modern elitarena, med blinkning till historien – att uppföra en ny Malmö stadion är ett viktigt steg i utvecklingen av Stadionområdet. Nu har kommunstyrelsen godkänt fritidsnämndens ansökan och ärendet går vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Utvecklingen av Stadionområdet har redan kommit en bit på vägen med bland annat utbyggnad av Annebergsskolan och Malmö idrottsgrundskola samt sporthall. I den norra delen pågår projektering för multisportanläggning med fullstor fotbollsplan, baskethall, kontor och undervisningslokaler för idrottsgymnasieskolan. Nu ansöker fritidsnämnden om en investering i en ny Malmö stadion samt om utökat kommunbidrag för driften.

– Stadionområdet är redan idag ett starkt profilområde i Malmö med fokus på elitidrott, utbildning och evenemang. När vi utvecklar Stadionområdet så gör vi det för kommande generationer, och skapar en hemmaplan för idrotten både i vardagen och för de stora evenemangen. Nu bygger vi en modern elitarena, men vi gör det med blinkning till historien, säger Johan Hermansson, fritidsdirektör i Malmö stad.

Den befintliga Malmö stadion som byggdes 1958 har med åren blivit sliten, och som arena för friidrott, fotboll och större evenemang har den många brister. Den behöver därför ersättas med en ny anläggning. Många av föreningarna och förbunden på Stadionområdet saknar idag moderna tränings- och tävlingsmöjligheter och det finns ett stort behov av fler funktionella evenemangsanläggningar.

– Att uppföra en ny Malmö stadion har varit utgångspunkten under hela utvecklingen av Stadionområdet, och beslutet innebär att Malmöborna får en alldeles utmärkt anläggning för både friidrott och fotboll på Europanivå, säger Thomas Sterner, avdelningschef på fritidsförvaltningens driftavdelning.

Hur påverkas föreningar under tiden en ny stadion byggs?

– Utvecklingen av Stadionområdet kommer att påverka både föreningsidrottare och idrottskolelever, men även arrangörer och fritidsförvaltningens personal. Därför är dialogen med föreningar och aktörer som påverkas av stor vikt för att tillsammans kunna skapa hållbara lösningar för stadens ungdomar och elitidrottare, till exempel om vilka ersättningsanläggningar vi använder under tiden en ny stadion byggs, säger Thomas Sterner.

Detta handlar ansökan om

Ansökan som kommunfullmäktige ska besluta om är ett så kallat lokalanskaffningsärende. Här beskrivs underlag för anskaffning av en ny stadion. Till exempel publikkapacitet, säkerhetsfrågor, vad en ny Malmö stadion beräknas kosta men även hur föreningar, arrangörer och personal påverkas fram tills att allt står klart.

Totalt beräknas nya Malmö stadion att kosta 633 miljoner kronor. Själva byggnaden beräknas till 538 miljoner kronor och resten för bland annat rivning, sanering och köp av p-platser.

Hur en ny Malmö stadion ska se ut är inte klart än. En arkitekt kommer att utses genom en arkitekttävling.

sv