Malmö stad
$left
$middle

Utsikt över centrala Malmö och Malmö live.  Foto: Apelöga

Delårsrapport 2024: Malmö stads ekonomi stabil trots underskott

Malmö stad bedöms uppfylla målet om en god ekonomisk hushållning 2024. Trots ett förväntat underskott visar delårsrapporten att Malmö stads ekonomi är fortsatt stabil. Bedömningen baseras främst på att ekonomiska resultat är i balans enligt budget, att finansiella mål förväntas nås och att arbetet med kommunfullmäktiges mål går framåt.

Uppföljningen av samtliga nämnder och bolags verksamheter och ekonomi för januari till augusti är sammanställd i Delårsrapport 2024. I rapporten görs även en bedömning för hur utfallet kommer att bli för hela 2024.

Kommunfullmäktige tar beslut om delårsrapporten vid sammanträdet den 31 oktober.

– Malmö stad har fortsatt balans mellan resultat och investeringar. Trots ett förväntat underskott är den sammantagna bedömningen att Malmö stad har en stark ekonomisk ställning. Det är positivt och ger oss förutsättningar att möta de utmaningar staden står inför och som kommer att vara viktiga att följa och hantera, säger Emma Sandberg, budgetchef Malmö stad.

Delårsrapporten ger en översikt över händelser och beslut som haft betydelse under perioden och förhållanden som påverkar kommunens verksamhet och ekonomi både idag och framåt.

Osäkert omvärldsläge fortsätter påverka koncernen

Det oroliga omvärldsläget med pågående konflikter runt om i världen har en betydande inverkan på stadens verksamhet. Många Malmöbor är direkt eller indirekt berörda och den allmänna känslan av osäkerhet och oro kan påverka psykisk hälsa och välbefinnande.

Den globala osäkerheten påverkar även den lokala ekonomin. Näringslivet som är beroende av internationell handel kan uppleva störningar i sina leveranskedjor, vilket kan leda till ekonomiska svårigheter och att jobb försvinner. Detta kan i sin tur påverka kommunens skatteintäkter och förmåga att finansiera viktiga samhällstjänster.

Förändringar i befolkningen påverkar alla verksamheter

Malmös befolkning väntas inte öka i samma takt som under större den av 2000-talet. Det som förväntas få störst påverkan på Malmös befolkningsutveckling är att det föds färre barn. Samtidigt förväntas antalet äldre öka snabbt framöver.

Befolkningsutvecklingen och förändringar i Malmöbornas behov av välfärd har en stor påverkan på alla verksamheter men särskilt inom pedagogisk verksamhet, vård och omsorg samt individ- och familjeomsorg.

– De skiftningar som syns i den nya befolkningsprognosen innebär förändrade planeringsförutsättningar. Framför allt när det gäller hur resurser och lokaler fördelas inom och mellan nämnder för att möta behoven i olika delar av staden, säger Emma Sandberg.

Kompetensförsörjning fortsatt utmaning

Kompetensförsörjningen är fortsatt en stor utmaning och bristen på kvalificerad personal inom vård, skola och omsorg riskerar att påverka både effektiviteten i verksamheterna och servicen till Malmöbor. Berörda yrkeskategorier är exempelvis förskollärare, speciallärare i anpassad grund- och gymnasieskola, behörig personal i fritidshem och sjuksköterskor. För att möta kompetensutmaningarna krävs långsiktiga, innovativa satsningar och samarbete mellan verksamheter.

Ojämlikhet i staden fortsatt utmaning men mycket görs

Precis som i hela landet är ojämlikhet fortsatt en utmaning även i Malmö, och som påverkar Malmöbornas livskvalitet. Malmö stad kan inte fullt ut kompensera för skilda förutsättningar mellan olika grupper av Malmöbor, detta lyfts särskilt inom pedagogiska verksamheter, kultur och fritid.

– I delårsrapporten lyfts flera exempel på hur nämnder och bolag arbetar långsiktigt med att kompensera för Malmöbornas skilda förutsättningar. Det rör sig till exempel om tidiga insatser och stöd till barn och unga som riskerar att fara illa eller har svårt att klara skolan, insatser för att få fler i arbete och aktivt arbete för att nå ut till fler Malmöbor med kultur och fritid, säger Susanna Jakobsson, enhetschef Malmö stad.

Satsningar för en grön omställning

Hittills under 2024 har kommunfullmäktige fattat beslut om två stora satsningar för att rusta Malmö för ett förändrat klimat och för att säkra en hållbar energiförsörjning. VA Syds projekt MAXIMA, som är ett nytt avloppsreningssystem för Malmö och regionen, och att bilda ett nytt kommunalt energibolag, Malmö Energi och Hållbarhet AB.

Ekonomisk utveckling under året

Resultatet för Malmö stad 2024 förväntas bli ett underskott på 61 miljoner kronor. Det är mindre än det underskott om -325 miljoner kronor som budgeterats för 2024. Den positiva avvikelsen förklaras bland annat av högre statsbidrag och färre elever än budgeterat inom skolan, lägre räntekostnader än budgeterat och högre skatteintäkter.

För att balansera underskottet och nå en budget i balans används pengar från den reserv som byggts upp under tidigare år med överskott.

Det förväntade resultatet för hela kommunkoncernen 2024 är 28 miljoner kronor.

Kommunkoncernen

Verksamheten i Malmö stad bedrivs i nämnder, bolag och kommunalförbund som tillsammans utgör den kommunala koncernen Malmö stad.

Helägda bolag

MKB Fastighets AB, Boplats Syd AB, Malmö Kommuns Parkerings AB, Parkeringsövervakning i Malmö AB, Malmö Leasing AB, Malmö Stadsteater AB, Malmö Live Konserthus AB, Minc i Sverige AB, Malmö Energi och Hållbarhet AB

Delägda bolag

Copenhagen Malmö Port AB, Sysav AB, Sydvatten AB

Kommunalförbund

Räddningstjänsten Syd, VA Syd

Om Malmö stads organisation

Om delårsrapporten

Varje nämnd, kommunalt bolag och kommunalförbund tar fram delårsrapporter som ligger till grund för Malmö stads samlade delårsrapport. Syftet med delårsrapporten är att ge en löpande uppföljning av kommunens ekonomi och verksamhet under året. Rapporten är lagstadgad och används för att bedöma om kommunen är på väg att nå sina mål och om det finns behov av att justera verksamhet eller budget inför årets slut. Rapporten är därmed ett viktigt beslutsunderlag.

Delårsrapporten är också viktig som informationskälla för andra, som Malmöbor, fackliga organisationer, olika medarbetar- och chefsforum samt för revisionen.

Malmö stads delårsrapport 2024 Pdf, 1.5 MB.

sv