Malmö stad
$left
$middle

Engagemanget var stort när 40 Malmöbor samlades för att påverka Malmös klimatarbete. Foto: Martin Steffen

Så vill Malmöborna minska utsläppen

Malmöbornas engagemang för en hållbar stad var tydligt vid Malmös första klimatrådslag förra helgen. 40 Malmöbor från hela staden samlades för att tillsammans ta fram konkreta förslag för att skynda på klimatomställningen.

Under rådslaget möttes 40 deltagare – Malmöbor, representanter från föreningslivet, företag och Malmö stad – för att tillsammans arbeta fram förslag för att främja Malmö stads klimatarbete.

– Jag upplevde ett enormt engagemang från deltagarna, som bidrog med många olika perspektiv. Det är avgörande att vi lyssnar på varandra och arbetar tillsammans för att lyckas med klimatomställningen, säger Elin Hasselberg, Malmö stads projektledare för klimatrådslaget.

Diskussionerna under klimatrådslaget kretsade kring sex olika teman som deltagarna själva valt ut; stadsplanering, transporter och trafik, demokrati och påverkan, rättvis omställning, livsstil och konsumtion, samt energi, värme och elförsörjning. Efter två intensiva dagar av samtal och omröstningar mynnade rådslaget ut i 26 förslag och 6 rekommendationer som nu lämnats över till politiken.

Några av förslagen:

  • Fler mikroparker i områden med hårdgjorda ytor, för att öka grönskan i staden.
  • Ta fram en anpassad och inkluderande klimatutbildning för alla Malmöbor, för att öka kunskapen om klimatomställningen.
  • Inför miljözoner i Malmö innerstad för att främja en fossilfri, trygg och levande innerstad med plats för grönytor och lek.
  • Utbyggnad av ett brett kultur- och fritidsutbud för barn och unga i alla stadsdelar, för att minska transportbehovet.
  • Inrätta ett klimatråd bestående av medborgare i staden.
  • Inrätta en grupp inom kommunal förvaltning som samordnar arbete kring återbruk, reparation och upcycling. Där kan medborgare få råd och hjälp med återvinning och reparation.
  • Stoppa matsvinnet genom stödjande strukturer. Till exempel genom att göra det lättare för medborgare att ta hand om svinnmat och svårare för butiker och restauranger att slänga ätlig mat.
  • Bredda vägen för förnybar energi, till exempel genom att Malmös energi och hållbarhet AB satsar och investerar i förnybara energislag.

Förslagen överlämnade till politiken

Nu har förslagen överlämnats till Malmös kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter, Amani Loubani (S). Sedan är det miljönämnden som ansvarar för att gå igenom förslagen och utreda möjligheterna att göra verklighet av dem.

– Det har varit väldigt nyttigt för oss att genomföra det här klimatrådslaget. Jag är imponerad och tacksam över att så många visade sitt intresse och ville lägga sin tid tillsammans med oss. Det har mynnat ut i många ambitiösa förslag, säger Elin Hasselberg.

Malmö stad återkopplar till deltagarna och rådslaget om hur staden arbetat vidare med förslagen i ett uppföljningsmöte i början av 2025.

Fakta om klimatrådslaget

Klimatrådslaget arrangerades av Klimatriksdagen i samarbete med Malmö stad. Malmö är en av tre utvalda städer som håller klimatrådslag och erfarenheterna från rådslagen ska bidra till en modell för hur kommuner kan involvera medborgarna i klimatpolitiska processer.

sv