Malmö stad
$left
$middle

Caroline Cline är projektledare för Kulturfyren Malmö: ”Det finns en anledning till att Kulturfyren är just här. Området Embassy of sharing handlar väldigt mycket om delningsekonomi. Hur kan det kommersiella, kontorslokalerna, de boenden och föreningarna mötas?” Foto: Peter Kroon

Nu öppnar Malmös nya kulturcentrum

I höst börjar kulturens ljus att svepa över Hyllie. Kulturfyren Malmö är stadens nya kulturhus, där tre verksamheter flyttar in. Hyllies eget områdesbibliotek är först ut.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Den som tar rulltrappan upp från Hyllie station kanske får syn på en ny skylt där det står ”Kulturfyren”, ett nytt kulturcentrum med särskilt fokus på unga Malmöbor. Här kommer besökare att kunna låna förbjudna böcker på Dawit Isaak-biblioteket, för att i nästa stund inspireras av unga kreatörer genom kulturinkubatorn ”Work in progress”.

Men först ut i höst är Hylliebiblioteket. Det är den första etappen på en tvåårig utvecklingsperiod där Kulturfyren successivt ska fyllas med kreativt liv och skapande.

– Vi kommer att testa och prova tillsammans med Hyllieborna och med vår primära målgrupp som är unga Malmöbor. Många unga rör sig i området och därför ser vi möjligheten att fånga upp deras behov, berättar Katarina Forsström, enhetschef på biblioteken i västra Malmö.

– Samtidigt kommer det att vara ett områdesbibliotek för alla Hylliebor.

Återbrukade möbler

Projektledare Caroline Cline visar runt i de nya lokalerna där 80 procent av inredningen kommer från återbruk. Vid de stora fönstren finns bänkar där besökaren kan slå sig ner med en bok medan bilar och människor rör sig utanför.

Vi befinner oss i Fyrtornet som är Sveriges högsta kontorshus i trä. Snart ska Kulturfyren sträcka sig vidare över till byggnaden intill: Drivbänken, där en gångbro länkar samman byggnaderna.

Unga kom på namnet

I det nya biblioteket står det mesta på hjul, möblemanget ska kunna flyttas och anpassas efter olika behov. Planlösningar testas och utvärderas. Allting är en process och det kommer att få ta tid innan allt hittar sin form.

Caroline Cline har arbetat med representanter från potentiella målgrupper i utformningen av Kulturfyren, till exempel kom unga Malmöbor på namnet. Även representanter från en LSS-verksamhet ska besöka lokalerna för att se hur tillgängligheten fungerar.

Caroline Cline betonar att om något ska byggas för vissa målgrupper så måste de själva vara med och forma platsen.

– En tjänsteman kan inte gå in och designa allt, inte om vi vill ha ett hus som ska vara representativt, öppet och tillgängligt.

sv