Malmö stad
$left
$middle

Malmö var värd för en spridningskonferens om projektet Trygg relation – fri från våld.

Malmö tar täten mot partnervåld – lärdomar från unikt samarbete

Närmare 400 personer från hela Sverige deltog i den spridningskonferens som hölls i december för att förmedla insikter och aktuell lägesbild om samverkansprojektet Trygg Relation – fri från våld, som bygger på den amerikanska metoden IPVI - Intimate partner violence intervention.

Länsstyrelsen Skåne stod som värd för konferensen, som hölls på Sankt Gertruds i Malmö. I publiken satt åhörare från bland annat kommuner, regioner, kvinnojourer och rättsväsende och många andra följde konferensen på distans.

Dagen öppnades med ett gemensamt anförande från de tre ansvariga myndigheterna, där alla framhöll vikten av samverkan.

Utmaning att anpassa modellen

Tillsammansarbete gör skillnad, konstaterade Anna Von Reis, avdelningschef för IFO insats.

– Vi började prata om detta redan för fyra år sedan. Mäns våld mot kvinnor och partnervåld är ett stort samhällsproblem och vi frågade oss om det finns något vi kan göra tillsammans. Eftersom vi har erfarenhet från Sluta skjut så tänkte vi att även IPVI kunde fungera här, säger hon.

Att applicera en amerikansk modell på svenska – och malmöitiska – förhållande har inneburit flera utmaningar.

– Våra sekretessregler, kulturskillnader och vårt arbetssätt kring dessa frågor, har gjort att vi måste anpassa modellen. Med hjälp av medarbetare från alla berörda myndigheter har vi kunnat göra modellen till vår egen, säger Petra Stenkula, polischef.

Natalie Schultz, kriminalvårdschef Frivården Malmö, berättade att arbetet med att implementera strategin sker gradvis för att skapa förtroende.

– Under 2025 är målsättningen att 60 procent av ärendena inom VINR ska hanteras inom modellen. Vi är många som jobbar med detta, vi har alla ett ansvar och vi vet att vi kan samarbeta, säger hon.

Runt 400 personer deltag i konferensen. Fatma Zahra från Fatma Zahra John Jay College of Criminal Justice i New York var en av föreläsarna.

Fatma Zahra från John Jay College of Criminal Justice i New York föreläste om IPVI-modellen.

Stor potential i Malmö

En videohälsning från rikspolischefen Petra Lundh och biträdande rikspolischefen Stefan Hector följdes av en presentation om polisens nationella arbete mot våld i nära relationer och partnervåld av Erika Gyllenswärd och Kristina Meijer från nationella operativa avdelningen (Noa).

Sedan tog Fatma Zahra från National Network for Safe Communities vid John Jay College of Criminal Justice i New York över scenen. Hon var på plats för att berätta mer om hur IPVI-modellen togs fram och hur den fungerar i praktiken.

Malmö är den första stad utanför USA som tillämpar modellen.

– Vi är glada över att Malmö använder IPVI-strategin för att hantera några av de allvarligaste och mest oroande fallen av våld i nära relationer. Vi är hoppfulla att detta kommer att göra skillnad genom att förändra de sociala normerna kring hur våld i nära relationer hanteras i Malmö, genom att förmedla till brottsutsatta att bördan inte ligger på dem att stoppa sin våldsamma partner, och att våldsamma partners förstår att staden sätter nya förväntningar och standarder där våldsamt beteende inte accepteras, säger Fatma Zahra.

Hon ser också att Malmös erfarenheter med Sluta skjut bidrar till gynnsamma förhållanden för IPVI.

– Malmös historia av att använda en fokuserad avskräckningsstrategi för att hantera gruppvåld visar att staden kan använda samma strategi för att hantera en annan allvarlig form av våld – våld i nära relationer. Malmös åtagande att bekämpa våld i nära relationer genom ett samarbetsinriktat tillvägagångssätt som inkluderar rättsväsendet, socialtjänsten och civilsamhället är ett lovande sätt att minska våld i nära relationer genom tydliga budskap, konsekvens och uppföljning.

Fler verktyg genom samverkan

Efter lunch fick Trygg Relation – fri från vålds projektledare, Ulrika Lind (Malmö stad) och Jonas Lander (Polismyndigheten) chans att berätta mer om projektet och dess önskade effekt: att färre Malmöbor drabbas av partnervåld samtidigt som de upplever en större trygghet.

Att nå dit möjliggörs av samarbetet mellan myndigheter, menar Jonas Lander.

– Det vi pratar om i vår samverkan är att polisen kan utreda brott men vi kan inte erbjuda de stödjande insatser som familjen behöver. Socialtjänsten har helt andra resurser och verktyg till sitt förfogande. När vi kan dela information mellan varandra får vi också möjlighet att få till ett förändrat beteende, säger han.

Utvärdering av process och effekt

Hur väl funkar metoden då? Det blir en fråga för Malmö universitet att svara på. Nu görs både en process- och effektutvärdering av Trygg Relation – fri från våld. Forskarna Caroline Mellgren, Anna-Karin Ivert och Tobias Fläder har följt projektet sedan start och kommer även följa det under lång tid framöver, vilket ger möjlighet att följa upp många olika spår.

– Långsiktighet och tålamod är viktiga när det gäller den här sortens utvärderingar. Vi befinner oss fortfarande tidigt när det gäller IPVI och det finns ännu inte så mycket vetenskapligt stöd för att det fungerar, även om det finns starka teoretiska antaganden att tro att det leder till önskat utfall. Vår roll är att bidra till en gemensam kunskapsbas och därför är det så viktigt att vara med från början, säger Caroline Mellgren.

Om Trygg relation – fri från våld

För två år sedan började socialtjänsten i Malmö stad, Frivården Malmö och polisområde Malmö att implementera den amerikanska metoden IPVI - Intimate partner violence intervention. Satsningen kallas “Trygg relation – fri från våld”. Likt satsningen Sluta skjut sätter “Trygg relation – fri från våld” fokus och press på den som utövar våld. Syftet är att öka tryggheten för den utsatta partnern med ett ökat fokus på att erbjuda stöd och vidta åtgärder mot den våldsutövande personen för att våldet ska upphöra.

sv