Sjösättningens förskola får en stjärna för sina måltider
I Malmö stads förskolor är mat mer än bara något att äta – den är en del av lärandet. Sjösättningens förskola har nu fått en stjärna i utmärkelsen Sveriges Offentliga Måltider, en prestigefylld utmärkelse som hyllar verksamheter som satsar extra på matglädje, hållbarhet och pedagogik.
Förskolan arbetar med måltidspedagogiken på olika sätt. Månadens grönsak är ett exempel när barnen lär sig att känna igen grönsaker så att det blir lättare att våga smaka. Barnen är också ibland delaktiga i matlagningen och lär sig om smaker, hållbarhet och matsvinn:
– Vi vill att barnen ska förstå maten på ett djupare plan. När de själva får vara med och laga, växer intresset och nyfikenheten, säger en av Sjösättningens kockar, Gertie Jönsson, som har över 40 års erfarenhet inom matlagning.
Hållbarhet i fokus
Förutom att maten lagas från grunden med så mycket ekologiska och klimatsmarta råvaror som möjligt, samarbetar förskolan med leverantörer för att minska matsvinn. Barnen får lära sig att ta vara på maten och förstå hur deras val påverkar miljön. För att skapa en trivsam måltidsupplevelse används bildstöd, och ibland spelas lugn musik medan maten serveras.
Barnens inflytande en självklarhet. De deltar i matråd, där de får uttrycka sina åsikter och påverka menyn under särskilda önskeveckor.
– De är stolta över att vara matambassadörer och att få vara med och bestämma, säger förste förskollärare Åsa Ström.
Att få en stjärna i Sveriges Offentliga Måltider visar det fina arbete och engagemang som Sjösättningens förskola lägger på sina måltider. Även om utmärkelsen är en stor ära, så är det viktigaste att barnen får en positiv relation till mat – och det märks i deras glädje och nyfikenhet vid måltiderna.
– Maten är inte bara något som serveras här – den är en del av undervisningen, menar Sofie Nilsson, som också är kock på Sjösättningens förskola.