Malmö stad
$left
$middle

Maten i förskolan

God och näringsriktig mat är en viktig del av förskolan. På Malmö stads förskolor serveras frukost, lunch och mellanmål. Maten gör att barnen orkar delta i undervisning och lek. Med hjälp av måltidspedagogik vill vi väcka nyfikenhet kring livsmedel, måltider och matens betydelse för hälsa och välbefinnande. Barnen får lära sig om det som ligger på tallriken och hur maten tillagas.

Specialkost i förskolan

Om du vill anmäla specialkost till barn i förskolan ska du ta direktkontakt med din förskola.

Lunch till 14 000 barn varje dag

Varje vardag lagar vi mat till 14 000 barn i stadens cirka 200 förskolor. Menyn skapas av våra kockar och köksbiträden.

Livsmedel köps in från upphandlade leverantörer och på de flesta förskolor tillagas maten i våra egna kök. De förskolor som inte har egna tillagningskök får måltider tillagade av en kock på en annan förskola.

Vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer för bra måltider i förskolan och Malmö stads policy om hållbar utveckling och mat. Vi arbetar med ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet i åtanke. Vår ambition är att laga maten så nära barnen som möjligt.

En hållbar måltid

Maten vi äter har en stor inverkan på miljön och på vår hälsa. Genomtänkta måltider som är goda, näringsriktiga och miljösmarta gör stor skillnad.

Så här prioriterar vi när vi tillagar hållbara måltider:

  • Mer grönsaker, baljväxter och fullkorn
  • Vi lagar mat med säsongsgrönsaker
  • En mindre mängd kött, men av högre kvalitet. Köttet som serveras i förskolan följer svensk djurskyddslagstiftning
  • Ekologiska och miljömärkta livsmedel. Ekologiskt kött är förstahandsvalet. Vi strävar efter att servera en hög andel ekologiska livsmedel och att välja mat som bidrar till låga utsläpp av växthusgaser.

Att minska matsvinnet

Genom att minska matsvinnet gör vi en stor insats för klimatet och miljön. En viktig del i det arbetet är att köken har fått rätt information om barnens närvaro på förskolan, så vi kan laga rätt antal portioner varje dag. Detta är extra viktigt för barn som äter specialkost.

Matrester som blir över går till biogasproduktion.

Måltidspedagogik

Måltidspedagogik handlar om att ge barn en positiv relation till mat. Med hjälp av pedagogiska verktyg kan barn få uppleva mat genom alla sina sinnen – syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Genom att utforska råvaror, diskutera var maten kommer ifrån och prova olika smaker på ett lustfyllt sätt får barnen en bredare förståelse för matens roll i livet. Barnen kan få lukta på kryddor, känna på maten, lyssna på hur det knastrar när man tuggar, odla grönsaker på förskolan, skapa konstverk av grönsaker eller kanske gissa ingredienser i en maträtt.

Måltidspedagogik bidrar till att bygga en grund för hälsosamma matvanor och en hållbar livsstil samtidigt som det stärker barnens nyfikenhet och självständighet.

Genom måltidspedagogik kan vi också förena flera lärandeområden, som naturvetenskap, språk, kultur och kreativitet. Maten blir en väg in till att prata om miljö, klimatpåverkan och respekt för naturens resurser, samtidigt som vi skapar en gemenskap där barn och vuxna möts kring matbordet.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv