Samordnad tillsyn för ett tryggare Malmö
Malmö stads satsning Tryggare Malmö är ett långsiktigt samarbete mellan flera kommunala och statliga myndigheter för att gemensamt bidra till en ökad trygghet i Malmö. Insatserna som gjordes under 2024 har nu sammanställts i en rapport.
Det finns vissa verksamheter i Malmö som inte följer lagstiftningen, vilket gör att de riskerar att skada både människors hälsa, miljön och påverka tryggheten för Malmöborna. Syftet med Tryggare Malmö är att öka tryggheten och se till att Malmöbor får tillgång till säkra varor, tjänster och boenden och också skapa rättvisa villkor och rättvis konkurrens för företagare genom att motverka illegal ekonomi, människohandel och välfärdsbrottslighet i Malmö.
- Varje myndighet och förvaltning arbetar utifrån sin respektive lagstiftning, men genom att samverka inom Tryggare Malmö får vi en gemensam verktygslåda där arbetet då når en större effekt än om varje myndighet agerar enskilt, säger avdelningschef Arvid Nordland på miljöförvaltningen.
Gemensamma inspektioner och tillsynsinsatser ger resultat
Tillsammans har 317 tillsynsinsatser genomförts inom Tryggare Malmö under 2024, vilket har resulterat i över sammanlagt 564 åtgärder för miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, arbetsmarknads- och socialförvaltningen inom Malmö stad, Räddningstjänsten Syd, Polisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Kronofogden, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Tryggare Malmö gjorde 2024 tillsyn inom flera områden som fordonsbranschen, otillåtna avfallsverksamheter, avfalls- och livsmedelstransporter, bygg- och rivningsavfall på byggarbetsplatser, nedskräpning, varutillsyn med fokus på tobaksbutiker, massagesalonger, barberare, olovliga boenden, samlingslokaler och livsmedelsverksamheter.
Den tillsyn som Tryggare Malmö gjorde 2024 resulterade till exempel i:
- 52 ansökningar om utdömande av vite på sammanlagt 1 457 000 kronor
- 21,7 ton osäkra livsmedel stoppades
- 190 föreläggande om förbud eller åtgärd
- 48 beslut om sanktionsavgift på sammanlagt 621 000 kronor
- 35 tips om välfärdsbrott eller människoexploatering
- 22 förbud i lokaler och verksamheter enligt lagen om skydd mot olyckor
- 48 olovliga bostäder och 13 samlingslokaler som upphört
- byggsanktionsavgifter på över 5 000 000 kronor
- utdömande av vite på sammanlagt 7 240 000 kronor
- 18 utredda fall om misstänkta felaktiga utbetalningar kopplade till myndighetsgemensamma insatser.
"Ju mer Tryggare Malmö letar, desto mer hittar vi"
Handel mellan företag görs över kommun-, region- och ofta även nationsgränser, men kommunala kontrollmyndigheters register är begränsade till kommunens gränser. Oseriösa verksamheter känner ofta till det, och kan utnyttja det. Har verksamheten förbjudits i en kommun, kan den enkelt flytta sin verksamhet till en annan kommun och fortsätta tills de blir upptäckta. Det är få kommuner som arbetar som Malmö, vilket gör det svårt för dem att prioritera uppsökande tillsyn- De gör kanske bara tillsyn på verksamheter som anmäler sig, eller via tips från allmänheten.
- Ju mer vi letar, desto mer hittar vi, säger Arvid Nordland, avdelningschef på miljöförvaltningen. Det är anledningen till att Tryggare Malmös arbete startade. Det finns inte alltid resurser till att prioritera de oseriösa verksamheterna som både kan vara svåra att hitta och att kontrollera. Hittar vi en oseriös verksamhet inom en bransch, har den ofta kopplingar till flera andra verksamheter eller personer som leder till fler utredningar.
Fakta
Tryggare Malmö har varit verksamt i drygt sju år och är en del av Malmö stads särskilda insats för att öka trygghet och säkerhet i Malmö.