Malmö stad
$left
$middle

Fler perspektiv stärker Malmö stads förmåga

Mångfald och inkludering skapar positiva värden i organisationer. Projektet ”Kompetensförsörjning genom att spegla Malmö” är ett aktivt tag för att öka mångfalden bland medarbetare och chefer.

En fråga om kompetens

Malmö stads senaste personalredovisning bekräftar en välkänd utmaning: sammansättningen av medarbetare speglar inte tillräckligt väl den mångfald som finns bland Malmöborna. Trots framsteg är det fortfarande en bit kvar.

En annan utmaning som syns i personalredovisningen är rekryteringsbehovet inom en del verksamheter. Ett område är vård och omsorg där anställningsbehoven förväntas bli större i takt med att fler Malmöbor blir 65 +.

– För att kunna möta framtidens utmaningar måste vi vara en attraktiv arbetsgivare för fler. En viktig grund är att alla behövs, är viktiga och att många har styrkor som Malmö stad behöver. Målet är att våra medarbetare ska spegla Malmös mångfald, och här gör vi framsteg. Men när det gäller chefer har vi fortfarande mer att göra, säger Johanna Juhlin.

Spegla Malmö

Projektet Kompetensförsörjning genom att spegla Malmö startade 2023 och är en samlad satsning för att bättre spegla Malmös befolkning. Projektet, som medfinansieras av Europeiska socialfonden, fokuserar på att skapa en mer inkluderande och representativ arbetsplats inom Malmö stad.

– Det här är en storsatsning för att uppnå Malmö stads fullmäktigemål att vara en organisation fri från diskriminering och bättre spegla den mångfald som Malmöborna representerar. Genom olika utvecklingsinsatser arbetar vi aktivt för att skapa en mer jämlik och inkluderande arbetsmiljö, säger Johanna Juhlin

– Efter en första fas som har handlat om att kartlägga nuläget, har vi under 2024 genomfört flera viktiga aktiviteter. Den första omgången av vårt nya program Dubbelt Mentorskap är nu avslutad, och vi har genomfört utbildningar för våra rekryterare. Under 2025 kommer vi att ha mycket fokus fokusera på att utveckla effektiva metoder för aktiva åtgärder mot diskriminering och för att främja inkludering, säger projektledaren Sofia Rystad Ploska.

Spegla Malmös huvudaktiviteter

  1. Kompetenshöjande insatser för rekryterare syftar till att öka kunskapen om normer och diskriminering för mer inkluderande rekrytering.
  2. Aktiva åtgärder mot diskriminering är ett förebyggande och systematiskt arbetssätt för att främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen. Under 2025 testas möjliga arbetssätt inom projektets fyra samarbetsförvaltningar: hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, förskoleförvaltningen, stadskontoret och funktionsstödsförvaltningen.
  3. Programmet Dubbelt mentorskap är ett mentorsprogram där medarbetare som tillhör en minoritetsgrupp möter chefer, för att utbyta kunskaper och erfarenheter. Syftet är att öka kunskapen och bredda perspektiven inom mångfald och inkludering.
  4. Programmet – Framtida chefer
    Deltagare som slutförde programmet under 2023, kommer att följas efter programmets slut. Syftet är att undersöka om karriärväxlingsmöjligheter skiljer sig om medarbetaren tillhör en minoritetsgrupp eller inte. Under hösten 2024 genomfördes intervjuer, som kommer att följas upp med enkäter och ytterligare intervjuer under 2025.
  5. Exitsamtal med chefer har genomförts under 2024 och fortsätter under 2025. Syftet är att öka förståelsen för varför chefer väljer att sluta i Malmö stad och om det skiljer sig mellan olika målgrupper.
  6. Jämlikhetsdata Under projekttiden kommer möjligheter att använda olika mätmetoder och indikatorer för att undersöka jämlikhet att ses över. Genom att mäta relevanta faktorer kan verksamma åtgärder tas fram och framsteg synliggöras.

Mångfald och inkludering skapar viktiga värden

  • Mångfald i våra verksamheter ger oss bättre förutsättningar att möta Malmöbornas olika behov.
  • En inkluderande arbetsmiljö är en bättre arbetsmiljö – det ökar vår trivsel och vårt engagemang. Hur vi mår påverkar vår förmåga att utföra vårt arbete.
  • En mångfald av perspektiv och idéer främjar kreativitet och innovation. Chefer och medarbetare från olika bakgrunder bidrar med andra perspektiv och nya lösningar.
  • Organisationer som aktivt arbetar med mångfald och inkludering är mer attraktiva för en bredare grupp av potentiella medarbetare. Vi blir helt enkelt en mer attraktiv arbetsgivare.
sv