Malmö stad
$left
$middle

Personalredovisning

Under 2023 ökade antalet månadsanställda med ungefär 400 anställda, och andelen heltidsanställda ökade. Utmaningen att hitta arbetskraft inom yrken som till exempel lärare och undersköterska kvarstår.

I personalredovisningen 2023 sammanfattas året som gått och utvecklingen bland de drygt 28 900 månadsavlönade och de 2 700 timavlönade medarbetarna som utgör Malmö stads organisation.

Jämställdhet och mångfald är ett viktigt område inom personalarbetet och ett av målen är att andelen medarbetare med utländsk bakgrund ska spegla stadens befolkningssammansättning. En rad olika satsningar sattes igång under 2023 för att bredda rekryteringen och skapa en arbetsplats fri från diskriminering. Jämställdhetsperspektivet inkluderas i alla steg från rekrytering till lönebildning. Under året har andelen medarbetare med utländsk bakgrund fortsatt att öka. Det har även andelen chefer med utländsk bakgrund, även om mångfalden bland chefer i detta avseende fortsatt är låg jämfört med andelen Malmöbor med utländsk bakgrund.

Redovisningen visar att sjukfrånvaron och personalomsättningen har sjunkit. Förutom de insatser som görs för att minska personalomsättningen, så kan den minskade rörligheten även till viss del vara en konsekvens av det ekonomiska läget och oroligheter i världen.

Både andelen heltidsanställda och heltidsarbetande har fortsatt att öka under året. De förvaltningar som har ökat andelen heltidsanställda i störst omfattning jämfört med 2022 är, precis som föregående år, hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen och funktionsstödsförvaltningen. Dessa två förvaltningar har under flera år arbetat fokuserat med olika insatser i syfte att öka andelen medarbetare som arbetar heltid. Arbetet med att öka andelen heltidsanställda är fortsatt ett viktigt område.

Personalåret i korthet

Antal anställda ökade

Malmö stad är med 28 900 månadsavlönade medarbetare en av Skånes största arbetsgivare. Av samtliga månadsavlönade var 92 procent tillsvidareanställda och 8 procent tidsbegränsat anställda. Under året var det i genomsnitt ca 3000 unika timavlönade som arbetare varje månad och totalt 7 500 unika timavlönade under året. De arbetade i genomsnitt motsvarande 980 heltidstjänster per månad.

Andel heltidsanställda ökade

Andelen heltidsanställda har under året fortsatt att öka och är drygt 94 procent, vilket kan kopplas till satsningar inom främst hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och funktionsstödsförvaltningen. Kommunstyrelsen beslutade i januari 2018 om en handlingsplan med syfte att öka andelen medarbetare som arbetar heltid. Sedan dess har andelen heltidsanställda i Malmö stad ökat med 7 procent.

Sjukfrånvaron minskade

Sjukfrånvaron minskade jämfört med föregående år och var 6,6 procent 2023. Det är nära sjukfrånvaronivån före pandemin då sjukfrånvaron var 6,4 procent (år 2019). Sjukfrånvaron har varit över 7 procent under åren 2020 – 2022.

Personalomsättningen minskade

Personalomsättningen i Malmö stad var 9,6 procent vilket är en minskning med 1,5 procent. Personalomsättningen ökade under åren 2021 och 2022. Den minskade personalomsättningen i Malmö stad följer en nationell trend, där omsättningen ökade efter pandemin och nu är tillbaka på tidigare nivåer. Att rörligheten minskar kan till viss del också vara en konsekvens av det ekonomiska läget.

Tidigare personalredovisningar

Sidan senast uppdaterad:

sv