Personalredovisning
År 2024 var året då det totala antalet medarbetare för första gången minskade. Några orsaker var att fler har kunnat erbjudas heltid och tillsvidareanställningar. Samtidigt är en hög sjukfrånvaro inom vissa verksamheter fortsatt bekymmersamt.
Personalredovisningen är ett viktigt verktyg för Malmö stad. Genom statistiken kan vi bedöma vilka prioriteringar och utvecklingsinsatser som behöver göras och vilka vi behöver fortsätta arbeta med under kommande år.
Den demografiska utvecklingen ligger till grund för vilka olika kompetenser som behövs. Nu behövs till exempel fler medarbetare inom vård och omsorg eftersom Malmöborna lever längre.
Personalåret i korthet
- För första gången på flera år minskade antalet medarbetare i Malmö stad.
- Antalet månadsavlönade medarbetare i Malmö stad har minskat med knappt 270 anställda jämfört med år 2023.
- Antalet tillsvidareanställda har ökat, vilket är Malmö stads ambition. Ökningen från 2023 har är ungefär 250 anställda.
- Tidsbegränsade anställningar har minskat, vilket också är Malmö stads ambition. I takt med att fler har erbjudits tillsvidareanställningar har tidsbegränsat anställda har minskat med drygt 500. Särskilt tydligt märks detta inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen samt inom förskoleförvaltningen.
- Lägsta personalomsättningen sedan 2014. Även chefsomsättningen minskade något.
- Stor ökning av sökande kandidater till anställningar.
- Medarbetare och chefer speglar Malmöbornas bakgrund i allt högre grad, men siffrorna för chefer ser sämre ut än de för medarbetare. Under 2024 hade 45 % av Malmö stads medarbetare utländsk bakgrund. För chefer är motsvarande siffra 23 %. Andelen Malmöbor med utländsk bakgrund var 49 %.
- Sjukfrånvaron låg kvar på 6,5 %, samma nivå som 2023, då den minskade något.
Tidigare personalredovisningar
Sidan senast uppdaterad: