Miljöredovisning
Miljöredovisningen för 2023 godkändes i nämnden den 24 oktober 2024. Denna miljöredovisning visar hur miljöarbetet sett ut under 2023, med utgångspunkt i pågående och utförda aktiviteter utförda av förvaltningar och kommunala bolag i Malmö stad.
Aktiviteterna har utförts inom målområdena för Miljöprogram för Malmö stad 2021 - 2030:
- Ett Malmö med minsta möjliga klimatpåverkan.
- Ett Malmö med god livsmiljö.
- Ett Malmö med rik och frisk natur.
Ett Malmö med minsta möjliga klimatpåverkan
I kapitlet presenteras utvalda indikatorer och goda exempel på insatser inom målområdet minskat klimatpåverkan. Här finns statistik kring territoriella växthusgasutsläpp, växthusgasutsläpp för Malmö stads organisation samt konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp.
Goda exempel på aktiviteter innefattar bland annat en minskad energianvändning på våra fastigheter. Stadsfastigheter arbetar på olika sätt tillsammans med de tre skolförvaltningarna, förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltningen, för att minska energianvändningen i verksamheternas byggnader. Insatser görs kontinuerligt för att minska elanvändningen på både skolorna och förvaltningskontor såsom driftoptimering och minskad energianvändning för ventilation.
Under kapitlet går det också, bland annat, att läsa om en hållbar konsumtion av mat samt en mer hållbar maskinanvändning där man kan läsa om stadens första eldrivna sopmaskin.
Ett Malmö med god livsmiljö
I kapitlet presenteras utvalda indikatorer samt goda exempel på insatser inom målområdet god livsmiljö. Här finns statistik kring bullerexponering, kväveoxidexponering vid skolor och krontäckningsgrad.
Goda exempel på aktiviteter innefattar bland annat hur gator och torg på sommaren förvandlas och grönska, bänkar, aktiviteter och uteserveringar får ta mer plats vilket ger fotgängare och lokala verksamheter mer utrymme. Fastighets- och gatukontoret involverar verksamheter, fastighetsägare och medborgare, som berörs av förändringen, så de får möjlighet att delta i projektet och påverka hur gaturummet används.
Under kaptilet går det också, bland annat, att läsa om grönare skolgårdar, mobilitetshus samt mobilitetsåtgärder för boende i MKB:s fastigheter.
Ett Malmö med rik och frisk natur
I kapitlet presenteras utvalda indikatorer samt goda exempelpå insatser inom målområdet rik och frisk natur. Här finns statistik kring park- och naturareal, jordbruksmark och kväveutsläpp i Öresund.
Goda exempel på aktiviteter innefattar bland annat hur kulturförvaltningen statsat på utlåning, delning och odling. Under 2023 öppnade till exempel Lindängenbiblioteket sin andra lokal, "Moetten", där fokus ligger på miljö och hållbarhet och vid Gararget har det anordnats en odlingsworkshop för intresserade Malmöbor.
Under kaptilet går det också, bland annat, att läsa om hur Fritidsbanken utökat sin verksamhet och om hur det slutits nya ramavtal med miljökonsulter som ska kunna stötta serviceförvaltningen när det kommer till återbruk och cirkularitet.
Kontaktinformation
Miljöförvaltningen
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30.
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30.
Sidan senast uppdaterad: