Malmö stad
$left
$middle

Grön obligationsrapport

I grön obligationsrapport 2023 presenteras en sammanfattning av de faktiska eller förväntade effekter som uppnåtts av de investeringar som finansierats med den gröna obligation som gavs ut under 2023.

Grön obligationsrapport 2023 har tagits fram enligt de åtaganden om rapportering som beskrivs i Malmö stads ramverk för gröna obligationer.

Under år 2023 har en grön obligation om 500 miljoner kronor getts ut. Obligationen har helt eller delvis finansierat 17 klimat- och miljöinvesteringar som bland annat utgörs av:

  • energieffektiva byggnader
  • utbyggnad av cykelbanor
  • utbyggnad av VA-ledningsnät inklusive dagvattenmagasin
  • byte av gamla energikrävande armaturer mot energieffektiva armaturer
  • anläggande av park samt trädplantering.

Beräknade miljö- och klimateffekter

I rapporten presenteras en sammanfattning av de faktiska eller förväntade effekter som uppnåtts av de investeringar som finansierats med den gröna obligation som gavs ut under 2023.

Effekterna av dessa investeringar är bland annat sparade eller undvikna utsläpp av koldioxid, minskad mängd föroreningar i Malmös kanaler och vattendrag samt i Öresund, ökad biogasproduktion vid avloppsrening.

Dagvattenmagasinet innebär en ökad kapacitet att ta emot skyfall. Parken och träden minskar effekten av värmeböljor och skötseln av ängsytorna ger förutsättningar för ökad biologisk mångfald.

Miljöeffekterna redovisas i relation till hur stor del som finansierats med obligationen under 2023. Det är alltså inte investeringarnas totala miljöeffekter som redovisas. De ackumulerade miljöeffekterna av investeringarna kan följas i rapportens sammanfattning ”Executive summary”.

EU:s strategi för grön tillväxt

EU:s strategi för grön tillväxt ”Green Deal” har resulterat i ett stort och omfattande regleringspaket i omställningen mot netto noll fram till år 2050. Strategin har bland annat resulterat i EU:s gröna taxonomi och ett antal direktiv och förordningar såsom till exempel EU:s Disclosureförordning (Förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar, SFDR) och Direktivet om hållbarhetsrapportering (CSRD).

För mer information om EU:s gröna taxonomi se Finansinspektionens hemsida.

Analys utifrån EU:s gröna taxonomi

Trots att Malmö stads ramverk för gröna obligationer inte omfattar klassificering av investeringarna enligt EU-taxonomin har en övergripande analys gjorts av de byggnader som var färdigställda före 31 december 2020 och som ingår bland de av miljökommittén godkända gröna investeringarna, utifrån EU-taxonomins kravställningar för befintliga byggnader.

Ambitionen är att successivt lägga till mer information om följsamhet till EU:s gröna taxonomi i rapporteringen. Fokus framöver är att kunna lägga till information om följsamhet till EU-taxonomins kriterier för nya byggnader, för kommande nya gröna investeringar som godkänns av miljökommittén inom kategorin hållbara byggnader. Även SFDR och CSRD kommer att påverka Malmö stads återrapportering av gröna investeringar framöver.

Grön obligationsrapport 2022

Grön obligationsrapport 2022 kan beställas via e-post till internbanken@malmo.se

Sidan senast uppdaterad:

sv