Malmö stad
$left
$middle

Gröna obligationer

I Malmö stad har vi mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet bakom oss och erbjuder sedan 2017 gröna obligationer.

Gröna obligationer för miljövänliga investeringar

För Malmö stad är gröna obligationer ett verktyg för att kunna uppnå de ambitiösa mål som våra miljöprogram beskriver. De investeringar som finansieras med Malmös gröna obligationer bidrar till omvandlingen till ett fossilfritt samhälle, minskade utsläpp av växthusgaser och en hållbar utveckling i Malmö.

Investeringarna bidrar även till att skydda, anpassa och förbättra motståndet mot klimatförändringarna. Insatserna innebär också miljövänliga investeringar som till exempel rör insatser som ökar den biologiska mångfalden i staden.

Transparens i miljöarbetet

Obligationer och lån utgivna av Malmö stad finansierar miljövänliga och hållbara investeringar. Genom att erbjuda långivare Malmö stads gröna obligationer ökar transparensen i stadens miljöarbete. Investerarna erbjuds möjlighet att få direkt insyn i de investeringar som görs. Det gröna ramverket sätter även miljövärden/gränser inom de olika investeringskategorierna (use of proceeds) som investeringarna måste möta. Vi ser att det gröna ramverket är ett viktigt bidrag i Malmö stads arbete med att nå de internationellt högt uppsatta miljömålen. Investeringar och gränsvärden följs och rapporteras årligen.

Ramverket (Green Bond Framework)

Malmö stads ramverk för gröna obligationer följer principerna i Green Bond Principles (GBP). Malmö stad har satt ambitionsnivån högt för vårt ramverk vilket bland annat syns i det stora antalet investeringskategorier (8 st) som ramverket innehåller. Detta visar hur kommunkoncernens verksamhet och investeringar spänner över flera områden. I ramverkets kategoriserings- och i rapporteringsdelar lyfter vi fram exempel och förtydligar så långt det går för att göra ramverket mer lättillgängligt.

The Green Bond Principles består av fyra delar:

  1. Användandet av medel
  2. Process för projektutvärdering och selektering
  3. Hanterandet av medel
  4. Rapportering

Investeringar som lånade pengar används till

  1. Hållbara transporter – investeringar i infrastruktur och lösningar för hållbara transporter
  2. Klimatanpassningsåtgärder – investeringar som mildrar negativa konsekvenser av klimatförändringarna
  3. Gröna och energieffektiva byggnader – investeringar i gröna byggnader, energieffektiva byggnader och större renoveringar. Här finns t ex byggnader som miljöcertifierats, byggnader som minst förbrukar 15% mindre energi/m2 än svenska byggnormen BBR samt större renovering av byggnader som leder till minst 30% lägre energiförbrukning än före renoveringen.
  4. Energieffektivisering – investeringar i existerande tillgångar med syfte att reducera energiförbrukningen och förbättra miljöeffekter. I denna kategorin finansieras inte hela fastigheter utan te x installation av geotermisk energi, smarta elnät och energieffektiv belysning
  5. Miljövänlig förvaltning av levande naturresurser – investeringar i projekt och tillgångar som bevarar, återupprättar och som på ett hållbart sätt hanterar levande naturresurser. T ex biodiversitet, grön stadsutveckling och naturreservat.
  6. Minskade föroreningar och kontroll – investeringar som begränsar, tar bort eller behandlar skadliga ämnen och/eller växthusgaser. Tex marksanering, borttagande av mikroplaster och kemikalier och uppsamlandet av avfall
  7. Förnybar energi – investeringar te x solenergi- och vindkraftsanläggningar
  8. Hållbar hantering av vatten och avloppsvatten – investeringar, förbättringar och energieffektiviseringar i processandet av avloppsvatten och tillgången på dricksvatten.

2nd opinion

Malmös ramverk har granskats av det holländska företaget Sustainalytics som verifierar att ramverket följer The Green Bond Principles och uppfyller de miljökrav/effekter som utlovas. För Malöm stad är det angeläget med en extern bedömning som styrker trovärdigheten i ramverket och ger oss värdefulla insikter kring hur investeringarna påverkar miljön. Långivarna kan tryggt räkna med att deras medel spenderas på investeringar som är bra för klimatet och hållbara för framtiden.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv